I början av maj meddelade statsministern att man kommer att inrätta en coronakommission för att utvärdera Sveriges coronaarbete. Förslaget var att kommissionen skulle vara på plats efter att krisen blåst över, detta för att inte störa det pågående arbetet under epidemin.
Initiativet har fått stöd av oppositionen – men en majoritet av riksdagspartierna har velat att kommissionen ska komma i gång så snart som möjligt.
Moderaterna – som krävt att kommissionen ska vara på plats innan sommaren – har hotat med att gå till konstitutionsutskottet om regeringen inte skyndar på arbetet.
Går oppositionen till mötes
Nu går Stefan Löfven och regeringen partierna till mötes. Ett beslut om en kommission som ska granska Sveriges coronaarbete kommer att fattas inom kort.
– Vi har sagt att det ska bli en coronakommission och vi har sedan dess arbetat så snabbt som möjligt för att få fram förutsättningar för det. Nu kommer vi att fatta beslut för en kommission innan sommaren, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.
”Viktigt att vi lär oss”
Statsministern säger att regeringen vill ha en diskussion och dialog med övriga partier för att ta fram riktlinjerna för kommissionen.
– Det är uppenbart att den måste titta på den nationella nivån, hur har det fungerat mellan myndigheter och regering, mellan regering och riksdag och också på regional och kommunal nivå. Det finns en mängd olika perspektiv. Och jag tycker också att man ska titta lite utanför landets gränser, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.
– Jag tycker att det är viktigt att vi lär oss vad som fungerat och vad som inte har fungerat i vårt samhället, fortsätter Löfven.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson välkomnar beskedet, och vill att kommissionen startar snarast.
– Nu handlar det om att komma överens om syftet och formerna för kommissionen, där det för oss är särskilt viktigt att bland annat belysa misslyckandet med att skydda våra äldre, säger Jimmie Åkesson i en skriftlig kommentar till SVT.
Även moderatledaren Ulf Kristersson är positiv till regeringens besked.
– Det är viktigt för att kunna utvärdera krisen löpande med skeenden i färskt minne eftersom vi inte vet när den här krisen är över, säger Kristersson till Aftonbladet.