Löfven: Slopa strafflindringen för brottslingar under 21 år

Uppdaterad
Publicerad

– Är man tillräckligt vuxen för att få rösta när man är 18 år, så tycker jag att man ska kunna stå för sina handlingar i övrigt, säger statsminister Stefan Löfven.

I kvällens Veckans brott intervjuas han om den ökade gängkriminaliteten. Fler poliser, hårdare straff, mer kameraövervakning samt eventuellt samarbete mellan polis och militär, är några av statsministerns lösningar.

För att människor ska känna sig mer trygga krävs inte bara långsiktiga åtgärder, utan lösningar som ska komma åt problemen ”här och nu”, menar statsminister Stefan Löfven.

– Mer resurser till polisen, hårdare straff och effektivare kameraövervakning är några av lösningarna. Samtidigt som vi ska bygga ett samhälle där unga killar framför allt inte vill syssla med brottslighet, säger han.

Samhällsklyftorna ett av problemen

Vem som bär ansvaret för att det har gått så här långt, är varken den förra regeringen, eller denna, menar statsministern.

– Jag säger inte att det är alliansregeringens fel. Utan att det har begåtts fel på allehanda sätt. Men det är ingen tvekan om att vi har för stora klyftor i vårt samhälle och att långtidsarbetslösheten tilläts bita sig fast.

Både Löfven och kriminologiprofessorn Leif GW Persson är överens om att en misslyckad integration är ytterligare en orsak till att många unga väljer en brottslig bana.

– Där måste vi se detta med arbetslöshet. Vi har en hög arbetslöshet bland dem som har kommit till Sverige, jämfört med dem som är födda här. Därför måste vi sätta in åtgärder för att se till att alla som kan jobba, ska jobba, säger Löfven.

Unga ska inte få mildare straff

Brottslingar under 21 år får i dag lindrigare straff på grund av sin låga ålder – exempelvis kan de inte dömas till livstids fängelse. Men det vill statsministern få en ändring på.

– Om man får rösta och betraktas som vuxen när man är 18 år i dag, så tycker jag att man ska kunna stå för sina handlingar i övrigt, säger han.

Militärt samarbete inte uteslutet

Statsministern har tidigare sagt att det inte är uteslutet att militären sätts in för att motverka gängkriminaliteten. Dock ska det handla mer om ett samarbete mellan olika myndigheter, än ett direkt ingripande.

– Jag har inte sagt att vi ska attackera med Gripen eller köra in militär i förorterna. Men om det finns samarbetsmöjligheter mellan polis och försvar – som gör att polisens arbete blir ännu effektivare – låt oss titta på det då.

Se hela intervjun med Stefan Löfven i kvällens Veckans brott klockan 21.00 i SVT1 eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.