Skillnaden mellan vad kvinnor och män tjänar fortsätter att minska, det visar en ny rapport från Medlingsinstitutet som presenterades under tisdagen.
– Om man ska lyfta fram något i rapporten så är det att löneskillnaden fortsätter att minska och det har den gjort sedan 2007, säger John Ekberg som är statistikansvarig på Medlingsinstitutet.
De senaste tio åren har lönegapet mellan könen minskat med 4,3 procentenheter och är nu 12 procent. Det är en minskning med 0,5 procentenheter jämfört med året innan.
LÄS MER: Grafik: Hur ser löneglappet i ditt yrke ut?
4.000 kronor mindre varje månad
Kvinnor tjänade under 2016 i genomsnitt 30.700 kronor i varje månad och männen 34.900. Skillnaden mellan könen är i snitt alltså 4.200 kronor varje månad.
– Den viktigaste förklarande faktorn till löneskillnaden är att kvinnor och män arbetar i olika yrken, säger John Ekberg.
LÄS MER: Kommunanställdas löner kartlagda
Det finns vissa faktorer som kan förklara att det finns löneskillnader mellan könen. Det kan handla om yrke, utbildning och om man jobbar hel- eller deltid.
Trots det finns det enligt Medlingsinstitutet en löneskillnad på 4,5 procent som inte går att förklara med hjälp av den statistik som finns att tillgå.
Baseras på allas lön
Rapporten presenteras årligen och baseras på löneuppgifter för alla som arbetar i offentlig sektor och hälften av de privatanställda.
Det visar också att manliga tjänstemän i privat sektor hade högst genomsnittslön med 44.100 kronor i månaden.
Lägst lön har kvinnliga arbetare i privat sektor tjänade 25.300 kronor.