– För att det ska smaka fest, och då menar jag högtid, som jul, påsk eller midsommar, ska det till vissa smaker: ättika, dill, socker och fiskfett. Då blir det inlagd sill eller matjessill och gravad lax med hovmästarsås.
Och det påskbordet är så proteinrikt att det inte finns någon anledning att servera kött också, säger Lotta Lundgren.
– Det räcker jättebra. Man kan satsa på laxen, sillen och äggen. Lägg till smör, ost och bröd så har du ju påskbordet där! Det behöver inte vara något mer.
Vill du satsa lite extra på äggen kan du pröva Lotta Lundgrens recept på ugnsomelett som du hittar nedan.
Lotta Lundgrens ugnsomelett
– Det här är en otroligt finstämd och härlig omelett som får stelna i ugnen på låg värme. Ägg blir godare ju långsammare de får stelna.
- Ta ganska mycket vispgrädde och riktigt goda ägg. Man kan ha lite Västerbottenost i också om man vill.
- Vispa ihop med salt och häll ner det i en form.
- Kör det i ugnen på högst 150 grader.
- Ta ut när det har ”slutat dallra något alldeles vansinnigt”.
- Klipp lite dill eller gräslök över eller ha löjrom på om du vill, och servera varm.