Lynn Al-Khatib föddes och växte upp som statslös i Syrien. När kriget kom flydde familjen till Libanon. Hon kom till Sverige med sin lillebror och pappa för snart fem år sedan.
Hennes bror fick uppehållstillstånd, han riskerade att tvingas in i armén om han återvände. Samtidigt fick Lynn och hennes pappa avslag på sina asylansökningar. Eftersom Lynns mamma och syster bor kvar i Libanon ska hon nu utvisas dit.
– Libanon vill inte ha med oss att göra, för vi är statslösa palestiner. Jag har till och med bokat en biljett till Beirut för att åka dit, men blev tillbakaskickad från Arlanda, säger hon.
”Får inte ens visum”
Hon ansökte om asyl igen och andra gången fick hon ett tillfälligt uppehållstillstånd. På ett år skulle hon bevisa att utvisningen inte gick att genomföra, att det fanns så kallade praktiska verkställighetshinder.
– Jag har besökt Libanons ambassad, varje dag i två veckor, men jag får inte ens ett visum. Men min handläggare säger att det inte räcker. Jag vet inte vad jag ska göra mer.
Förra veckan gick hennes tillfälliga uppehållstillstånd ut. Hon har nu fram till 5:e augusti på sig att bevisa att hon gjort allt för att utvisningen ska kunna genomföras.
– Jag vet inte alls vad som gäller nu. Jag har fast jobb i Sverige, jag fortsätter jobba men jag vet inte om polisen helt plötsligt kan komma och hämta mig. Jag får inga svar.
De som får avslag har varken rätt till juridisk hjälp eller ekonomisk ersättning.
Limbot kan vara i flera år
Lynn är inte ensam, enligt FN:s flyktingorgan befann sig uppskattningsvis närmare 30 000 statslösa i Sverige i slutet av 2015, men det går inte att säga hur många personer som befinner sig i ett sådant här limbo.
– Jag har sett flera fall som har det så här i 10-15 år, säger Anna Lundberg, professor vid Linköpings universitet.