I dag ställs arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) inför arbetsmarknadsutskottet för att redogöra för hur hon tänker lösa krisen kring reformen av Arbetsförmedlingen.
Reformen, som innebär att förmedlandet av jobb läggs ut på privata aktörer, är en av januariöverenskommelsens 73 punkter. Samtidigt planerar Arbetsförmedlingen att lägga ned 132 kontor runt om i landet – men Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna anser att processen går för fort och är för illa utredd. V är också emot hela reformen – och därför hotar de nu med misstroendevotum.
– I sak tycker V att reformen är förfärligt fel, men Jonas Sjöstedt har också ett behov av att visa att han inte är en dörrmatta åt regeringen bara för att han släppte fram Stefan Löfven som statsminister. Med hotet vill han visa att V kan agera opposition och påverka politiken, säger Marmorstein.
Ett parti till
Det krävs 35 mandat för att väcka misstroendeförklaring, och V har bara 28. Därför behöver man få med sig ett parti till – och Sjöstedt har siktet inställt på Moderaterna. Marmorstein tvekar till att Ulf Kristersson kommer nappa, trots det starka interna trycket på partiledaren att vara lika tuff som Sverigedemokraterna i opposition.
– Moderaterna har sagt att de vill bedriva tuff oppositionspolitik och att de är beredda att fälla regeringen i vilken fråga som helst, men de gick till val på den här reformen. Att tillsammans med V fälla ett statsråd på en reform man egentligen vill ha är inte okomplicerat.
Tre alternativ
Dras konflikten till sin spets kan den enligt Marmorstein i slutändan leda till ett extra val.
– Stefan Löfven kommer inte att ställa Nordmark inför ett misstroende man tror kommer gå igenom. Därmed har han tre alternativ. Han kan offra henne och ombilda regeringen, men det tror jag inte sker – hon är väldigt ny på posten och har en tung facklig bakgrund. Nästa alternativ är att han gör det till en kabinettfråga och säger: misstror ni min arbetsmarknadsminister misstror ni hela regeringen.
– Det sista alternativet är att han sätter hårt mot hårt på riktigt och flaggar för ett extra val, som han gjorde i december 2014. I slutändan kokar det ned till vilka partier som är villiga att riskera det.
Hur tror du att det kommer sluta?
– Det har blivit svårare att förutspå svensk politik, och det här kan jag få äta upp, men jag tror inte att det blir något misstroende – i alla fall inte nu. Men det finns inget som hindrar till exempel Moderaterna från att väcka misstroende vid ett senare tillfälle. De har ju, till skillnad från Vänsterpartiet, tillräckligt med mandat, säger Marmorstein.