I början av maj kom statsminister Stefan Löfven (S) med beskedet att man skulle inrätta en coronakommission som ska kunna utvärdera den svenska krishanteringen under pandemin.
Men kommissionen skulle vara på plats först när krisen var över, vilket SVT Nyheter tidigare har skrivit om. Initiativet har fått stöd av oppositionspartierna, men när nyheten kom krävde Kristdemokraterna att kommissionen skulle inrättas redan innan krisen är över.
Även Moderaterna håller med om att coronakommissionen bör finnas på plats redan innan krisen är över. I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver partiledaren Ulf Kristersson och partisekreterare Gunnar Strömmer att kommissionen borde vara på plats redan innan sommaren.
”Krisen saknar tydligt slut”
Argumentet de för är att Sverige har en god tradition av att utreda krishändelser sedan tidigare, men att coronakrisen skiljer sig gentemot exempelvis Estoniaförlisningen 1994 eller skogsbränderna 2018.
”Den (coronakrisen reds. anm.) äger rum under lång tid och saknar slut. Därför kan vi inte vänta med att tillsätta kommissionen tills krisen slutligen är över. För att förbättra informationsinhämtningen bör kommissionen snarast börja följa och dokumentera arbetet mot pandemin på nationell, regional och kommunal nivå”, skriver man på DN Debatt.
Regeringen: Ingen kommission under krisen
M-ledaren radar också upp åtta olika ingångsvärden som kommissionen borde ha. Från regeringens sida värdesätter de Moderaternas inspel på vad kommissionen ska göra men någon kommission innan sommaren verkar inte vara aktuell.
– Regeringen kommer att tillsätta en kommission för att göra en genomlysning när hanteringen av viruset inte längre är föremål för pågående krishantering, skriver statsminister Stefan Löfven (S) i en skriftlig kommentar.