Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna vill satsa ytterligare 2,5 miljarder kronor till välfärden än de fem miljoner som regeringen aviserat. Foto: Jonas Ekströmer/Christine Olsson/TT

M, KD, SD och V: Mer pengar till välfärden

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet har enats om en extra ändringsbudget med satsningar på 7,5 miljarder kronor till kommunerna och välfärden, nästan 2,5 miljarder mer än vad regeringen tidigare gått ut med. Förslaget finansieras med att man drar in Miljöpartiets hjärtefråga friåret och Centerpartiets satsning på ingångsavdrag. Även SD ställer sig bakom, meddelar partiet.

Satsningen ska bland annat finansieras med att man drar in Miljöpartiets hjärtefråga friåret, en satsning på 216 miljoner kronor. Man vill också dra in Centerpartiets satsning på slopade arbetsavgifter för enklare jobb, det så kallade ingångsavdraget, en besparing på 1,67 miljarder. Besparingar görs också på lärarassistenter i kommunerna samt på Innovationsrådet.

– Det behövs. Vi måste se till att rädda varenda jobb som finns för undersköterskor, sjuksköterskor och lärare, för de behövs i välfärden, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson till SVT Nyheter.

I samarbete med Moderaterna, och med tillit till att Sverigedemokraterna ska rösta för – hur känns det?

– Vi har förhandlat med Moderaterna och Kristdemokraterna och kommer att lägga fram det här förslaget i riksdagen. Hur partierna i riksdagen ställer sig till det är upp till dem, säger Andersson.

Får majoritet med SD:s stöd

Sverigedemokraterna meddelar att de kommer att ställa sig bakom ändringsbudgeten, vilket innebär att den får majoritet i riksdagen.

– Vi tycker i och för sig att slutprodukten är något mindre attraktiv än Moderaternas alternativ, i synnerhet vad gäller finansiering av det internationella biståndet och att rättsväsendet blir utan resurser. Men med det sagt är det bättre än ingenting, och då är beslutet enkelt, säger SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt till SVT Nyheter.

C: Oerhört förvånad

Centerns vikarierande partiledare Anders W Jonsson säger att han blev ”oerhört förvånad” över beskedet att välfärdspaketet finansieras med indraget ingångsavdrag, vilket handlar om sänkt skatt för arbetsgivare som anställer unga och nyanlända.

– Bara för att ställa till bekymmer i budgetprocessen så väljer man att gå fram med en extra ändringsbudget för de här ytterligare dryga två miljarderna som man föreslår. M har ju alltid slagits för ordning och reda i statens finanser. Otroligt förvånande besked från M, säger Jonsson till TT.

Men Liberalernas gruppledare Johan Pehrson skriver på Twitter att det ”inte är hela världen”. ”V och SD har fel i mycket. Men kanske inte främst detta. Inte hela världen. Sker genom att ta redan märkta pengar till te x skolan.”

Förslaget ska tas upp på finansutskottets sammanträde i morgon.

Så ser förslaget ut

Anslagsökningar (miljoner kronor)

Ökade generella statsbidrag till välfärden i extra ändringsbudget:  2 486

Tidigare aviserade tillskott:  5 000

Summa:  7 486

Finansiering: (miljoner kronor)

Friåret återinförs ej: 216

Ingångsavdraget genomförs ej: 1 670

Omfördelning medel för lärarassistenter: 500

Omfördelning medel Innovationsrådet: 100

Summa: 2 486

Bråket om välfärdspengarna

Regeringen (S och MP), C och L vill ge regionerna och kommunerna fem miljarder extra i vårändringsbudgeten.

Sveriges kommuner och landsting har välkomnat satsningen, men gjort bedömningen att det behövs mer än så.

I diskussionerna om välfärdspengarna oppositionspartierna haft olika syn på hur mycket pengar som ska läggas på satsningen. Moderaterna har föreslagit tre miljarder, KD 6,7 miljarder kronor och Vänsterpartiet mellan tio och elva miljarder.

Ändringsbudgeten är det andra tillfället som M, KD och V går samman mot regeringen. I december hotade partierna med misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), vilket slutade med att omgörningen av Arbetsförmedlingen sköts upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.