Hans Wallmark (M) kräver svar från Ann Linde (S) huruvida svenska myndigheter hjälpt IS-kvinnorna att ta sig till Sverige. Foto: TT

M kräver förklaring av Ann Linde (S): ”Korten på bordet”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna kallar utrikesminister Ann Linde (S) till riksdagens utrikesutskott för att berätta huruvida svenska myndigheter hjälpt IS-kvinnorna att ta sig till Sverige.

– Vi kommer använda de instrument som finns i riksdagen för att få information, säger Hans Wallmark (M) till SVT Nyheter.

Tre svenska IS-kvinnor har lämnat läger i Syrien och är på väg mot Sverige tillsammans med sina barn. Enligt Hans Wallmark, Moderaternas utrikespolitiske talesperson, har oppositionens insyn i ärendet varit begränsad till uppgifter som framkommit i media.

– Vi vet inte exakt hur regeringen och UD har agerat, därför är det rimligt att Linde berättar det. Framförallt om man varit aktiva i processen att ta dem (IS-kvinnorna, reds. anm) till Sverige. Man har tidigare sagt att man inte ska ägna sig åt att ta hem dem. Därför måste UD lägga korten på bordet kring vad man ska göra, säger Hans Wallmark.

– Moderaternas linje har varit att vi inte kan hindra medborgare att ta sig till Sverige, men vi behöver inte aktivt hjälpa till, flyga hit, den som har gjort arbete och tjänster för terrorsekten IS.

Läs mer: Svenska IS-kvinnor och barn flygs till Sverige

Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson säger i en kommentar:

– När regeringen nu tagit hem de här personerna faller ansvaret tungt på regeringen att säkerställa att potentiellt mycket farliga personer inte blir en säkerhetsrisk i landet.

SD: Regeringen har varit för långsam

Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, menar att IS-kvinnorna borde häktas så fort de landar i Sverige.

Han är kritisk till att regeringen inte möjliggjort hårdare tag.

– När alla ville åka till Syrien och Irak för att delta i terrorkriget – då kriminaliserade man terrorresor vilket ingen av dem kunde träffas av. Man har fortfarande inte kriminaliserat deltagande i terrororganisationer, vilket flera andra länder gjort, och inte ens tillsatt en utredning om att kunna frånta medborgarskap, säger han till SVT Nyheter.

– Det enda vi kan göra nu är att förbereda oss på vad som kan hända framöver, att se till att vi har robust lagstiftning på plats.

Håkan Svenneling, Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson, välkomnar uppgifterna om att kvinnorna och deras barn nu återvänder.

– Jag tycker att det är bra att Sverige nu tar hem sex barn som alltför länge befunnit sig i läger under hemska förhållanden och att man nu tar ansvar och hjälper det kurdiska självstyret, säger han till SVT Nyheter.

SVT Nyheter söker regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.