M och SD:s gemensamma budgetstrategi: ”Har goda möjligheter”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna och Sverigedemokraterna vill komma överens med Kristdemokraterna och Liberalerna om ett motalternativ till regeringens budgetförslag. 

– Nu ska vi försöka jobba ihop ett motalternativ som är bättre för Sverige, säger Elisabeth Svantesson (M) i SVT:s Aktuellt.

Alla riksdagspartier har presenterat sina skuggbudgetar. Moderaterna och Sverigedemokraterna vill nu komma överens med Kristdemokraterna och Liberalerna för att stoppa flera av regeringens budgetsatsningar och söka stöd i riksdagen för ett motalternativ.

– Det finns stora problem som regeringens budget inte löser, låt oss ta ett första steg att få ordning på Sverige genom att prata ihop oss med Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna om vad vi kan göra, säger Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson i Aktuellt. 

Moderaterna och Sverigedemokraterna är inte överens om till exempel pensionerna och ersättningarna i sjukpenningen och A-kassan, men Elisabeth Svantesson tror att det finns goda förutsättningar för partierna att komma överens i flera andra frågor. 

– Min målbild är självklart att det ska vara en budget som är ett alternativ till regeringens budget och som kan göra skillnad för Sverige, som stärker rättsväsende och polis och ser till att fler som är utanför arbetsmarknaden kommer in, säger hon.

”En process som börjar nu”

Även Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna, är hoppfull om att det går att enas med Moderaterna kring ett motalternativ. 

– Jag tror att vi har ganska goda möjligheter, men omfattningen vågar jag inte svara på i dag, säger han i Aktuellt.

– Vi har inte ens börjat förhandla, det är den process som börjar nu. Vi har inget behov av att komma överens om varje detalj, vi är inte regeringsunderlaget utan oppositionen. Det är rimligare att börja där vi är helt överens och fortsätta där vi är nära varandra, säger han om nämner bland annat bränsleskatter och frågan om villkoren för sparande i ISK.

Att ni presenterar den här viljeinriktningen tillsammans, ska man se det som att ert samarbete nu tar ett nytt steg? 

– Det kan man väl göra om man vill. Jag upplever att vi har god dialog och goda kontakter, säger Oscar Sjöstedt.

Elisabeth Svantesson slår fast att det inte handlar om en ny allians.

– Det vi vill göra är att nu samla de oppositionspartier som vill ha en annan regering och annan riktning. Det här är ett första steg, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.