Foto: TT

M-politiker vill söka budgetstöd hos S

Uppdaterad
Publicerad

En alliansregering i minoritet bör söka stöd hos ett annat parti för att få igenom sin budget. Det tycker nära hälften av Moderaternas ledande kommunpolitiker. Och det parti flest vill söka stöd hos är Socialdemokraterna.

Trots att det är två år till valet har regeringsfrågan seglat upp som en av de hetaste i svensk politik. Decemberöverenskommelsens fall och den knepiga situationen i riksdagen har gjort att alla partier måste fundera på hur de ska kunna regera och få igenom sina budgetar.

SVT har därför frågat ledande moderata kommunpolitiker hur de ser på frågan. Undersökningen visar att nära hälften, 48 procent av de som svarat, tycker att en alliansregering som är mindre än de rödgröna ska söka stöd av ett annat parti för att få igenom sin budget. Och när de fått välja vilket parti svarar 40 procent Socialdemokraterna.

– I den händelse alliansen inte får egen majoritet och man behöver söka stöd av ett annat parti så är det Socialdemokraterna som är det enda vettiga alternativet, säger Björn Hammarberg (M) kommunalråd i Krokom.

”Står långt ifrån varandra på riksplanet”

Det tycker även oppositionsrådet i Bergs kommun, Elise Ryder-Wikén (M),

– Skulle Socialdemokraterna kunna tänka sig att stötta en alliansbudget så vore det ju det absolut bästa. Att plocka ut det bästa ur två budgetar vore det bästa för Sverige, säger hon.

I Eskilstuna regerar Moderaterna ihop med Centerpartiet och Socialdemokraterna. Trots det tror kommunalrådet Jari Puustinen (M) inte att det skulle fungera att förlita sig på Socialdemokraterna på det nationella planet.

– Det är något helt annat. Vi står så långt ifrån varandra på riksplanet i viktiga frågor, säger han.

SD- eller MP-stöd

30 procent av de som svarat vill istället att en alliansregering söker stöd hos Sverigedemokraterna. En av dem är Arne Lernhag (M) kommunalråd i Öckerö.

– Men jag är inte säker på att man behöver söka stöd utan det räcker faktiskt med ett passivt stöd, sedan får man väl se vad som behövs för sin fortsatta politik, säger han.

Lika många, 30 procent, ser hellre Miljöpartiet som partner för att få igenom budgetar. Den tanken fanns även hos tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt (M) men i slutändan blev det bara migrationspolitiken som alliansregeringen och MP gjorde upp om. En av dem som gärna vill samarbeta med MP är Växjös kommunalråd Bo Frank (M).

– Det är ett väldigt bra parti med en ny fräsch partiledning som visar  stor öppenhet mot olika regeringskonstellationer och jag tillhör de som har extremt goda erfarenheter. Miljöpartiet är en stor tillgång för oss i vårt blågröna kommunala styre.

Många av dina partikamrater menar att MP gått åt vänster vilket gjort ett samarbete svårare,  har de fel?

– Nja, kunde alliansen göra upp i regeringsställning med Miljöpartiet om en extrem flyktingpolitik då borde man kunna göra upp med Miljöpartiet nu när de har gjort en positionsförflyttning när det gäller flyktingpolitiken.

Vill inte spekulera

Moderatledaren Anna Kinberg Batra har varit tydlig med att hon kommer fortsätta att vara otydlig i regeringsfrågan fram till valet. Vilka partier en alliansregering som är mindre än de rödgröna ska stödja sig på har hon inget svar på i dagsläget. 

– Jag vill vinna valet med alliansen och jag vill att vi blir så stora som möjligt. Jag vill inte spekulera två år före valet i vad som händer om det inte går så bra, säger hon.

Hur ser du på att kommunpolitikerna i den här undersökningen helst vill söka stöd hos Socialdemokraterna?

– Jag är övertygad om att alla Moderater allra helst ser en moderatledd alliansregering efter nästa val. Det är vårt jobb att vinna förtroende för det, inte spekulera i vad som skulle hända om vi förlorar, för det ska inte vi göra.

Så gjordes undersökningen

Enkäten har sänts till ledande moderatpolitiker i samtliga kommuner där partiet är representerat i kommunfullmäktige.

Det har i allmänhet varit ett kommunalråd, oppositionsråd eller gruppledare i kommunfullmäktige. Ett antal av dessa sitter också i styrelsen för respektive länsförbund i partiet.

196 av 283 har svarat på hela eller delar av enkäten, det vill säga 69 procent.

Undersökningsperioden var 12:e till 21:a oktober och samtliga har svarat genom att fylla i ett webbaserat formulär.

Så svarade moderatpolitikerna i undersökningen

Samtliga 283 tillfrågade fick ta ställning till följande förslag:

En alliansregering som är mindre än de rödgröna bör söka stöd hos ett annat parti för att få igenom sin budget.

Ja 48 procent

Nej 30 procent

Vet ej/Ingen åsikt 22

Vilket parti bör man söka stöd hos?

S 40

SD 30

MP 30

V 0

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.