Fredrik Reinfeldt (M) meddelade redan våren 2013 att han skulle lämna över regeringsmakten till S-ledaren Stefan Löfven om de rödgröna blev större än alliansen. Det oavsett om Löfvens regeringskoalition hade en riksdagsmajoritet emot sig.
Ändrad inställning
Beskedet från Reinfeldt på valnatten blev därför:
– De rödgröna har nu fler mandat än alliansen och vi kommer att hålla vad vi har sagt. Därför kommer jag i morgon att lämna in min och regeringens avskedsansökan.
Men nu låter det annorlunda från Moderaterna. SVT Nyheter har frågat ledande moderata kommunpolitiker om de tycker att alliansen ska ta över regeringsmakten även om alliansen blir mindre än de rödgröna. 56 procent av de som har svarat tycker att det är ett bra förslag.
– Sverigedemokraterna har uttalat att de skulle stödja en borgerlig statsministerkandidat, då låter det för mig som att man skulle få regeringsmakten, säger Arne Lernhag, kommunalråd i Öckerö.
Vill att alliansen ska ta chansen
Han fortsätter:
– Det verkar som att det finns en majoritet i riksdagen för en borgerlig politik, eller närmare borgerlig politik i alla fall, då tycker jag man ska ta den möjligheten.
Även oppositionsrådet i Bergs kommun, Elise Ryder-Wikén (M), tycker att alliansen ska ta chansen.
– Har vi möjlighet att rädda upp det som räddas kan, känns det som, så tycker jag ändå att vi kan göra ett försök, säger hon.
För kommunalrådet i Krokom Björn Hammarberg (M), handlar det om att minska Vänsterpartiets inflytande.
– De har fått alldeles för mycket att säga till om och man bedriver en politik som i vissa delar är företagsfientlig, det är inte bra för Sverige, säger han.
Delade meningar
Men 31 procent av de som svarat vill hålla fast vid Reinfeldtdoktrinen och låta de rödgröna regera vidare om de blir större. En av dem är Jari Puustinen (M), kommunalråd i Eskilstuna.
– I min värld är det så att har man gått till val som allians och moståndaren blir större då har man ju förlorat valet. Det är en ganska enkel logik, i alla fall i mitt huvud, säger han.
För Ulf Hilding (M) gruppledare i Ljusnarsberg, handlar det om svårigheterna att regera i minoritet.
– Det blir mycket grus i regeringsmaskineriet om man hela tiden har majoriteter mot minoriteter som kan sätta sig på tvären, det blir inte något ordentligt regerande, säger han.
Partiledaren Anna Kinberg Batra har ännu inte satt ner foten om hur hon vill göra.
– Jag söker stöd för ett så stort alliansresultat som möjligt i valet och det förtjänar väljarna att få ta ställning till, säger hon.
Damberg: ”Svagt ledarskap”
Efter SVT:s undersökning bland moderata kommunpolitiker ifrågasätter näringsminister Mikael Damberg (S) moderatledarens brist på besked i händelse av en situation där alliansen blir mindre än det rödgröna blocket:
”Jag tycker att det är svagt ledarskap att inte sätta ner foten i den avgörande regeringsfrågan. Inte konstigt att opinionen ser ut som den gör i Moderaterna när partiledaren är så otydlig”, skriver Damberg i ett sms till SVT och fortsätter:
”Men väljarna förtjänar ett tydligt besked – är Anna Kinberg Batra beredd att stödja sig på SD trots att vi ser prov på nya rasismskandaler varje vecka?Ñ
Så gjordes undersökningen
- Enkäten har sänts till ledande moderatpolitiker i samtliga kommuner där partiet är representerat i kommunfullmäktige.
- Det har i allmänhet varit ett kommunalråd, oppositionsråd eller gruppledare i kommunfullmäktige. Ett antal av dessa sitter också i styrelsen för respektive länsförbund i partiet.
- 196 av 283 har svarat på hela eller delar av enkäten, det vill säga 69 procent.
- Undersökningsperioden var 12:e till 21:a oktober och samtliga har svarat genom att fylla i ett webbaserat formulär.
Så svarade moderatpolitikerna i undersökningen
Samtliga 283 tillfrågade fick ta ställning till följande förslag:
Om alliansen blir mindre än de rödgröna bör man ändå ta över regeringsmakten?
Mycket bra 37 procent
Ganska bra 19 procent
Ganska dåligt 22 procent
Mycket dåligt 9 procent
Vet ej/ingen åsikt 13 procent