Gunnar Strömmer (M): Det känns naturligt att public service ska fokusera på det som är unikt för public service Foto: SVT

M: ”Smalare och vassare” public service ska finansieras med mindre skattemedel

Uppdaterad
Publicerad

Framtidens public service ska bli ”smalare och vassare” och finansieras med ”avsevärt mindre skattemedel”. Det föreslår Moderaternas partistyrelse inför partiets stämma i oktober.

I ett pressmeddelande slår partistyrelsen fast att en högkvalitativ public service har en viktig roll i ett demokratiskt samhälle och att den därför måste reformeras. Inför partistämman i Västerås den 17-20 oktober föreslår partistyrelsen att en arbetsgrupp ska tillsätts för att ta fram Moderaternas mediepolitik som rör public service. 

– Vår utgångspunkt är att public service fyller en viktig funktion i samhället, men för att värna kärnuppdraget och förtroendet över lång sikt, så tror vi att det är rätt tid att tala om innehållet i public service, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.

”Smalare och vassare”

Arbetsgruppen ska ha siktet inställt på sändningstillståndet som börjar gälla 2026 och täcka fyra områden: Uppdrag, krav på opartiskhet och saklighet, finansiering, samt styrning och uppföljning.

I pressmeddelandet står det att Moderaternas partistyrelse vill att public service får ett ”smalare och vassare” uppdrag på andra samhällsområden där kommersiella medier inte verkar. Samtidigt ska också underhållning och sport kunna produceras av public service ”i vissa fall”.

– Smalare och vassare betyder ett ökat fokus på det som är kärnan i uppdraget. Vår poäng är inte att public service inte kan ägna sig åt sport och underhållning, men det känns naturligt att public service ska fokusera på det som är unikt för public service, säger Gunnar Strömmer.  

Finansiering ”lägre nivå än tidigare”

Finansieringen ska även framöver komma från skattemedel, men ”totalt sett bör dock public service få avsevärt mindre skattemedel, som en följd av ett mer renodlat uppdrag”, står det i pressmeddelandet.

– Om man renodlar uppdraget och i mindre utsträckning ägnar sig åt andra saker så är det naturligt att den är en fortsatt skattefinansiering men på en lägre nivå än tidigare, säger Gunnar Strömmer, som inte vill specificera hur mycket mindre det ska röra sig om.

I en intervju med Sveriges Radio säger Gunnar Strömmer att Moderaterna öppnar för att public service i framtiden till viss del finansieras med reklam. I pressmeddelandet skriver partiet också att det publicistiska oberoendet måste skyddas, men att den icke-publicistiska verksamheten ska kunna utvärderas, exempelvis genom Riksrevisionen.

Public service-avgift

Den 1 januari 2019 ersattes radio- och tv-avgiften till Radiotjänst med en individuell public service-avgift. Public service-avgiften ska betalas av alla som bor i Sverige, som ska betala skatt här och som har fyllt 18 år den 1 januari 2019. Även vissa som bor utomlands ska betala avgiften. Du ska betala avgiften oavsett om du har en tv eller inte, och den dras direkt med din skatt.

Public service-avgiften går till public service-företagen, det vill säga Sveriges radio (SR), Sveriges television (SVT) och Sveriges utbildningsradio (UR). Public service-avgiften ersatte radio- och tv-avgiften till Radiotjänst den 1 januari 2019. Läs mer om avgiften på regeringens webbplats.

Källa: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.