• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: TT

M vill ge försvaret 18 miljarder extra

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill i sin skuggbudget satsa 18 miljarder kronor extra på försvaret fram till och med år 2021. Som anledning pekar man ut ett allt osäkrare läge i omvärlden.

– Vi behöver ett starkare försvar, och det har vi försummat under mycket lång tid. Det är dags nu att i ord och gärning korrigera det som inte är bra nog, säger partiledaren Ulf Kristersson till Dagens Nyheter.

I summan ingår extra anslag som ÖB Micael Bydén begärt för 2019 och 2020 på tre respektive fem miljarder, samt en ytterligare ökning som M vill ge för 2021 för att skapa en långsiktig stabilitet.

Om tio år vill Moderaterna att försvaret ska få kosta dubbelt så mycket som i dag.

Satsar på ingenjörer och vård

Sedan tidigare har Moderaterna sagt att man vill få fler att läsa till ingenjörer. Partiet vill därför lägga 200 miljoner kronor om året på det tekniska basåret, den förberedande utbildning för vidare studier till ingenjör som ges på ett 20-tal platser i Sverige.

Dessutom har man redan sagt att man vill satsa 1 miljard kronor till förbättringar av förlossningsvården. Pengarna, som föreslås i partiets skuggbudget om några veckor, ska stärka hela vårdkedjan i förlossningsvården, enligt partiets socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall.

I förslaget ingår ytterligare 150 platser om året på barnmorskeutbildningen. Moderaterna vill också avsätta 400 miljoner kronor till landstingen så att sjuksköterskor ska kunna vidareutbilda sig till specialistsjuksköterskor med bibehållen lön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.