Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Christofer Fjellner bland annat berätta om Moderaterna vill att klimatpolitiska rådet ska fokusera på. Foto: Michael Jansson

Moderaterna vill skifta fokus i klimatpolitiken: ”Separata mål är ineffektivt”

Uppdaterad
Publicerad

Inga fler nationella klimatmål, ändrat fokus för Klimatpolitiska rådet och grundinställningen att ”svensk klimatpolitik är europeisk”. Så lyder några av förslagen på Moderaternas nya klimatpolitik.

– Det behövs mer hoppfullhet och framtidstro i klimatfrågan, säger partistyrelseledamoten Christofer Fjellner (M) som lett den grupp i partiet som tagit fram den nya politiken.

Enligt Christofer Fjellner (M) ska synen på nationella klimatmål läsas i ljuset av den nya EU-lagstiftningen som innebär att 90 procent av de svenska koldioxidutsläppen omfattas av EU:s system med utsläppsrätter.

– Att införa separata mål eller styrmedel när vi har handel med utsläppsrätter är dels ineffektivt, men det riskerar också att leda till att utsläppen flyttar, säger han.

Klimat

2030-målet nämns i princip inte i förslaget. Ska det slopas?

– Det finns inga förslag om att skrota några mål, men vi fokuserar på 2045 eftersom vi lägger ut den långa linjen och riktningen för svensk moderat klimatpolitik. Så det är det målet som är viktigt.

Starka reaktioner från C

Moderaterna vill också att det klimatpolitiska rådet, alltså den myndighet som ska säkerställa att riksdag och regeringen bedriver en politik i linje med klimatmålen, ska skifta fokus till att framför allt mäta effektiviteten i klimatpolitiken.

Något som väcker starka reaktioner hos Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok.

– Efter att klimatpolitiska rådet varit kritiska mot regeringens politik är det lite som att sparka sin revisor för att revisorn påpekar att man bokfört fel. Klimatpolitiska rådets uppgift är att granska och ska vara att granska. Sen får man ju hoppas att regeringen alltid omger sig av så mycket experter att alla satsningar faktiskt ger effekt och att man har analyserat dem innan man gör satsningarna.

Moderaternas proposition ”Grön innovationskraft för tillväxt” som ska klubbas på partistämman den 19-22 oktober 2023.

Tre förändringar M vill se i klimatpolitiken

Vill att EU ersätter målet om förnybar energi med ett mål om fossilfri energi

På samma sätt som regeringen gjort med de svenska målen. Med förnybar energi menas exempelvis sol, vind och vatten. Med fossilfritt menas energi som inte kommer från fossila bränslen som kol, olja och gas.

Vill att klimatpolitiska rådet ska skifta fokus

Det klimatpolitiska rådet bör därför skifta fokus till att framför allt utvärdera klimatspolitikens kostnadseffektivitet. Idag saknas en sådan samlad utvärdering. Utvärderingarna kan då tjäna som underlag till regeringens klimathandlingsplan

Svensk klimatpolitik, inklusive nationella styrmedel och mål, ska utvärderas

Detta ska göras i ljuset av Fit for 55 (EU:s uppdaterade lagstiftning på klimatområdet som ska leda till att EU-länderna minskar utsläppen med minst 55 procent till 2030 och når klimatneutralitet senast 2050).

I förslaget konstateras också att ”ett av de största hoten mot klimatet är att länder som Sverige underpresterar ekonomiskt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet