Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Magdalena Andersson lyfts fram som favorit att ta över efter Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfvens besked om att han avgår som partiledare och statsminister i höst tog många på sängen. Finansminister Magdalena Andersson lyfts fram som kronprinsessa. Men det är långt ifrån självklart att det blir så, enligt statsvetare TT talat med.

Valberedningen har nu tio veckor på sig att ta fram en kandidat inför Socialdemokraternas kongress i november.

Det är nästan alltid farligt att byta partiledare. Särskilt om det nu kommer att gå så fort som det gör här, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och aktiv socialdemokrat.

– Jag antar att eftersom Stefan Löfven är en försiktig general har han försökt försäkra sig om att här skulle kunna bli ett skifte som sker relativt smärtfritt, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola.

Pragmatisk politiker

Bjereld ser Stefan Löfven som en pragmatisk politiker, som tack vare en stabil ideologisk utgångspunkt kunnat kompromissa i ett svårt politiskt landskap. Förmågan att hålla samman partiet, trots skiljelinjer i stora höger- och vänsterfrågor inom paritet, har kanske varit den starkaste sidan, enligt statsvetaren.

– Nu släpper han greppet. Kommer då Rosornas krig bryta ut? frågar sig Bjereld.

– Det har ju funnits kritik mot Januariavtalet och en del menar att man borde ha gått i opposition, så att Socialdemokraterna slapp smutsa ned sig med en borgerlig politik. Kommer de nu att vädra morgonluft och föra fram kandidater som är eller uppfattas som mer vänster än till exempel Magdalena Andersson, tillägger han.

Oväntat besked

Beskedet från Löfven kom oväntat för många, i samband med ett sommartal. Jenny Madestam trodde att Stefan Löfven skulle vänta till efter valet.

– Jag är på ett sätt förvånad, han har visat att han är en politisk ledare som vill ta ansvar och då är det nog många av oss som har trott att det kommer innebära att han inte lämnar före valet.

Samtidigt behöver partiet en nystart och det är Stefan Löfven väl medveten om. Den starka kritiken internt mot honom och den linje han slagit in på gör att beslutet inte känns förvånande. För många socialdemokrater tror hon att beskedet var väntat.

– Men det är fruktansvärt tungt på toppen och han känner kanske bara att nu behövs det ny energi. Han kanske inte orkar längre. Då är det bättre för partiets skull, för sakens skull – och även för hans egen skull – att lämna över. Och då är det bättre att göra det inför den här kongressen, som är sista chansen inför valet, säger Bjereld.

Unikt politiskt

Enligt Bjereld har Löfvens förmåga att hålla samman partiet och kompromissa sig fram i den splittrade riksdagen präglat hans gärning som partiledare och statsminister. Detta har även gjort Sverige unikt politiskt i Europa.

– Det finns en klar högermajoritet i de borgerliga partierna plus Sverigedemokraterna. Trots det låter denna majoritet en liten rödgrön minoritetsregering styra landet – inte ett år, inte fyra år, utan åtminstone sju och kanske till och med åtta år. Det är unikt, säger Ulf Bjereld.

Mycket talar för Magdalena Andersson, om partiet vill, men utifrån det läge man är i där vänstern inom Socialdemokraterna kraftsamlar är hon inte en kandidat. Av vissa associeras hon för mycket med en högerorientering, anser Jenny Madestam.

I stället skulle Anders Ygeman, Annika Strandhäll, Morgan Johansson, Ibrahim Baylan eller Lena Hallengren kunna bli aktuella.

– Hallengren är mindre associerad med höger eller vänster i partiet, och har visat sig som en oerhört skicklig politisk ledare under coronapandemin, säger hon.

Kvinnlig statsminister

Ulf Bjereld, som under åren 2015–2020 var ledamot i både verkställande utskottet och partistyrelsen i Socialdemokraterna, har svårt att se en stark motkandidat till Magdalena Andersson – bland annat då hon också skulle kunna bli en efterlängtad kvinnlig statsminister från partiet.

– Man kan tala om Mikael Damberg. Man kan tala om Ardalan Shekarabi. Man kan nämna några till. Men vad har de som inte hon har. Hur ska de kunna samla partiet på ett sätt som inte hon kan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.