”En del säger att jag är vänster – andra höger”, säger Magdalena Andersson i SVT:s Morgonstudion. Foto: SVT

Andersson: ”En del säger att jag är vänster – andra höger”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas valberedning föreslår finansminister Magdalena Andersson som ny partiledare. I SVT:s Morgonstudion berättar hon om vad som blir annorlunda med henne vid rodret.

– Det är uppenbart att det behöver göras mer för att bekämpa gängkriminaliteten, säger Andersson.

Det har gått en dag sedan beskedet att Magdalena Andersson tackat ja till Socialdemokraternas valberedning om att bli ny partiordförande. I en intervju i SVT:s Morgonstudion beskriver hon nomineringen som hedrande.

– Det är ett beslut som har mognat hos mig att jag skulle tacka ja.

Samtliga 26 partidistrikt har sedan tidigare nominerat den nuvarande finansministern som ny partiledare. Förväntningarna på henne är stora, och Andersson själv lyfter särskilt tre områden där hon vill vässa politiken – klimatomställningen, välfärden och gängkriminalitet kopplat till integration.

– En del säger att jag är vänster, andra säger att jag är höger. Det jag vill är att ta socialdemokratin och Sverige framåt, säger Andersson.

”Behöver göras mer”

Finansminister berättar att hon är beredd att ”vända på varenda sten för att bryta segregationen och knäcka gängen”.

Hon tycker att pågående satsningar på bland annat polisen och åklagarväsendet är viktiga steg, men konstaterar också att det krävs ytterligare åtgärder för att bekämpa gängkriminaliteten.

– Det vi ser nu är att när många gängledare sitter i häktet eller fängelse så kommer nya generationer. Det är uppenbart att det behöver göras mer. Där tänker jag att det behövs mer uppslutning från hela samhället, säger Andersson.

– Vi måste diskutera mer om man lär sig tillräckligt bra svenska på förskolan och om vårt skolsystem kan fånga upp ungdomar som kanske är på glid och behöver mer stöd. Vi måste också prata om den drogmarknad som kriminella gäng slåss om.

Ska tolereras av riksdagen

Det officiella beslutet fattas på Socialdemokraternas kongress i november, och sedan ska riksdagen rösta om Andersson i så fall också ska bli statsminister.

– För att hon ska bli framsläppt som statsminister måste Centerpartiet och Vänsterpartiet göra som de gjorde i somras när de släppte fram Stefan Löfven, säger SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

Hon räknar med att både C och V kommer med nya krav som inte blir helt enkla att förena eftersom partierna står på motsatta sidor i den ekonomiska politiken och arbetsmarknaspolitiken.

– Sedan är det budgeten, men jag tror att det redan kommer att vara klart om det nu blir så att C och V trycker gult, alltså släpper fram Magdalena Andersson. Jag tror inte att hon ställer sig i en statsministervotering med mindre än att hon vet att hon också kommer få igenom sin budget, säger Marmostein.

Väljs i november

Magdalena Andersson har varit finansminister sedan 2014.

Hon är född 1967 och bor i Nacka med man och två barn.

Den nya partiledaren ska väljas av Socialdemokraternas kongress i början av november.

Det var i slutet av sitt sommartal den 22 augusti som statsminister Stefan Löfven meddelade att han avgår som partiordförande för Socialdemokraterna i samband med höstens partikongress.

Han ska därefter gå till riksdagens talman och begära att bli entledigad även som statsminister. Hans tanke är att den nya S-ledaren även ska bli statsminister. Det är dock riksdagen som beslutar vem som ska accepteras som ny statsminister.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.