Margit Silberstein Foto: SVT

Analys: Magit Silberstein: Unikt i svensk historia

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den hjärtskärande bilden av treårige Alan Kurdi, som hittades uppspolad på en strand i Turkiet, vände inte opinionen.

I alla fall fick den inte Sverigedemokraterna att sluta växa. Samtidigt som mediebilden dominerades av frivilliga, som vallfärdade till centralstationer runt om i landet för att hjälpa, växte Sverigedemokraterna i det tysta. Partiets snabba obrutna ökning är unik i svensk politisk historia.

Just när det hände, när Alan Kurdi berörde en hel värld, var det många som trodde att det stora skiftet var här, att det skulle svänga till förmån för människor på flykt. Men kanske var det bara en tillfällig känslostorm som också stärkte polariseringen. Så kom terrorattentatet i Paris, som ökade människors rädsla för de som kom hit för att söka asyl. Under de här dramatiska veckorna var Sverigedemokraterna bortom rampljuset, men de behöver inte strålkastare för att växa.

Gått framåt sju val i rad

I SCB:s mätning är var femte väljare Sverigedemokrat. Partiet har gått framåt sju val i rad, vilket är exceptionellt. Även andra partier har gjort blixtkarriär i opinionsmätningarna men de har varit kortvariga, som till exempel Folkpartiets succeval 1985.

Enligt statsvetaren Andreas Johansson Heinö, expert på nationalism och europeisk politik, finns det inget parti i Europa som har en lika lång svit av tillväxt som Sverigedemokraterna. Och väljarna som Sverigedemokraterna attraherat kommer i första hand från Socialdemokraterna och Moderaterna, visar SCB:s mätning.

M förlorar fortfarande väljare

På Moderaternas partistämma i oktober var migrationen en av de centrala frågorna. Stämman blev en uppgörelse med Fredrik Reinfeldt och öppna – era – hjärtan – eran. Under ledning av Anna Kinberg Batra svängde Moderaterna in på en ny kurs med en betydligt strängare politik, som för några veckor sedan kulminerade i ett förslag, som i praktiken innebär ett tillfälligt stopp för möjligheten att söka asyl i Sverige.

Men Moderaterna förlorar fortfarande väljare till Sverigedemokraterna, som sannolikt uppfattas som originalet i migrationsfrågor och det parti som utifrån stark övertygelse vill minska invandringen.

S har successivt höjt tonläget

Socialdemokraterna har nu rört sig till en nivå som ligger under det som kallades katastrof på Håkan Juholts tid. Regeringen och Stefan Löfven har tvingats hantera den ena krisen efter den andra. Löfvens uttalande att ”vi har varit naiva” när det gäller synen på terrorism har uppenbarligen bekräftats av väljarna.

Nästan allt har under lång tid handlat om invandring och Socialdemokraterna med migrationsminister Morgan Johansson i spetsen har successivt höjt tonläget till att bli allt hårdare. Från att trycket på flyktingmottagningen måste minska till att gränsen är nådd och slutligen ett regeringsförslag som kraftigt ska minska möjligheterna för människor att söka asyl i Sverige. Men tappet till Sverigedemokraterna fortgår. Det sista förslaget, som enligt förhoppningen ska minska antalet asylsökande kraftigt, kom dock efter att SCB:s mätning var avslutade.

Två partier går blygsamt framåt

Kristdemokraterna kommer fortfarande inte över spärren till riksdagen. Trots ny partiledare och trots en kursomläggning högerut. Decemberöverenskommelsens plötsliga fall, initierat av Kristdemokraterna, har uppenbarligen inte gjort intryck på väljarna. Kristdemokraterna har också rört sig mot en strängare asylpolitik och jämfört med maj har partiet gjort en nettovinst på 0,1 procent från Sverigedemokraterna.

Liberalerna och Centern är de enda partierna, förutom Sverigedemokraterna som går framåt om än blygsamt. Miljöpartiet som brottas med att ideologin och vallöften inte håller i regeringsställning går bakåt. Men hur Miljöpartiets väljare har reagerat på den nya tuffa politiken, som bara överträffas av Moderaterna och Sverigedemokraterna, får kommande undersökningar visa. Då lär det komma fram i vilken omfattning de gröna väljarna också tycker att det är ”skit” som Gustav Fridolin beskrev den egna regeringspolitiken häromdagen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.