Diskussionen om lägre löner för nyanlända och unga, grupper som ofta har svårare att få ett jobb, har pågått en längre tid och inte minst Centerpartiet har tagit en stor plats i lönedebatten.
Under 2017 lade Alliansen fram sitt förslag om inträdesjobb för unga utan gymnasieutbildning och för nyanlända. Förslaget skulle innebära att personerna som omfattas får 70 procent av den ordinarie ingångslönen.
”Yngre inte lika övertygade”
Och enligt en Novusundersökning som gjorts på uppdrag av SVT Nyheter är fler väljare för än emot ett upplägg av det är slaget. 53 procent säger att det är en bra idé medan bara 35 procent säger att det inte är det.
– En majoritet av svenskarna är för, men det skiljer sig mellan olika grupper. Yngre är inte lika övertygade och bland LO:s medlemmar är en majoritet emot förslaget, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på den position LO tagit, säger Torbjörn Sjöström som är chef på Novus.
Facklig kritik
Bland LO:s medlemmar är siffrorna ungefär det omvända. Fackförbundet har tillhört de stora kritikerna och menar bland annat förslaget skulle pressa ner lönerna även för andra anställda och att det är arbetsmarknadens parter som ska lösa lönebildningen, inte lagstiftning från politiker. Förslaget är också i fokus i LO:s omdiskuterade valfilm.
Skillnaden mellan de politiska blocken är också tydlig i frågan. Bland alliansväljarna är fyra av fem för, Sverigedemokraterna tre av fem, medan tre av fem rödgröna väljare är emot förslaget.
Så gjordes undersökningen
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av SVT.
Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1012 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år den 7-13 juni 2018.
De intervjuade fick svara på frågan: Tycker du att lägre löner för nyanlända och unga är en bra idé för att minska arbetslösheten, eller tycker du inte det?