– Det känns bra att strejka. Arbetsgivarnas angrepp på vårt lönesystem innebär att de vill sänka våra löner, säger Lars Eriksson, målare och strejkvakt utanför ett hotellbygge i centrala Stockholm till SVT Nyheter.
Målareförundet strejkar för att avvärja vad de uppfattar som ett hot mot ackordslönesystemet och för kravet om löneökningar på 800 kronor mer per månad eller 3,2 procent.
”Skulle innebära sänkta löner”
Medlarbudet innehöll ett förslag att lönesystemet ska utredas gemensamt av fack och arbetsgivare, men det kunde inte facket acceptera.
– Vi upplever att arbetsgivarnas långsiktiga strategi är att avveckla ackordslönesystemet, och det skulle i så fall innebära sänkta löner för medlemmarna, säger Peter Sjöstrand, förhandlingschef i Målareförbundet.
– Det tillbakavisar jag bestämt! Vi vill behålla ackorden men vi tycker inte att det är rättvist att alla arbetsgivare ska betala mätningsavgifter, även om man inte använder sig av ackord, säger Björn Hellman, vd i arbetsgivarorganisationen Måleriföretagen, som sa ja till gårdagens medlarbud.
Exportindustrin riktmärke
Budet innehöll också en löneökning på 2,2 procent i ett ettårigt avtal. Det är samma nivå som fack och arbetsgivare inom industrin enades om för en vecka sedan, och det avtalet har de senaste 20 åren har varit normerande för resten av arbetsmarknaden.
Vad den konkurrensutsatta exportindustrin landat på har fått bli ”märket” som övriga fack och arbetsgivare bör anpassa sig till.
Det gjorde också LO-förbundet Handels och arbetsgivarna Svensk Handel. När de skrev under avtalet i söndags var löneökningen 2,2 procent eller 590 kronor mer per månad i genomsnitt för de handelsanställda.
LO överraskade
I måndags gick också LO och Svenskt Näringsliv överraskande ut och rekommenderade fack och arbetsgivare som ännu inte träffat avtal att ”betrakta de träffade avtalen som normerande, och en kostnadsnorm att följa vid tecknandet av sina avtal”.
– Modellen har inneburit kostnadsökningar för företagen på en rimlig nivå, och också reallöneförstärkningar för medarbetarna på en god nivå, konstaterade LO och Svensk Näringsliv.
Den unika inblandningen i pågående avtalsförhandlingar ska ses mot bakgrund av en oro hos både LO och arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv för vad som skulle kunna hända om stridbara fack lyckas driva igenom löneökningar utöver industrimärket.
Resultatet skulle kunna bli en så kallad ”huggsexa” där löneökningarna drar iväg och försämrar exportindustrins möjligheter att sälja svenska varor utomlands. Det skulle på sikt kunna leda till ökad arbetslöshet och därmed minskade skatteintäkter till välfärden.
”Vi tar ett ansvar”
Men Målareförbundet tar inget intryck av rekommendationen utan står fast vid ursprungskravet om löneökningar med 3,2 procent.
– Byggbranschen i stort och måleribranschen är ganska välmående verksamheter i dag, säger Peter Sjöstrand.
Och ni tar inget ansvar för samhällsekonomin i stort där man ju då anser att märket på 2,2 procent ska gälla?
– Vi tar ett ansvar, men vi gör den bedömningen att 3,2 procent är vad ekonomin tillåter i det här landet, det är det löneutrymme som är möjligt, hävdar Peter Sjöstrand.
LO vill inte kommentera
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vill i dag inte kommentera målarstrejken och det faktum att Målareförbundet kräver mer än vad facken inom industrin fått ut. Han hälsar via sin pressekreterare att han, eftersom det inte finns någon LO-samordning i den här avtalsrörelsen, avstår från att uttala sig om hur enskilda förbund agerar.
Målareförbundet ingår i konstellationen 6F, som också består av LO-facken Byggnads, Elektrikerna, Fastighets och Seko. När de 14 fackförbunden inom LO i höstas inför avtalsrörelsen inte kunde samordna sig och enas om gemensamma krav gick 6F sin egen väg med högre lönekrav än de flesta andra förbund.
Byggnads svarar på bud
Byggnads har varslat om strejk från tisdag i nästa vecka för 2 .600 byggnadsarbetare vid ett 60-tal företag. Också där handlar konflikten om ackordslönefrågan och löneökningarna.
Byggnads och arbetsgivarna Sveriges Byggindustrier väntar ett slutbud från medlarna i morgon.
Om Byggnads inte accepterar budet inleds ännu en strejk för att få ut mer än industrimärkets löneökningar.