Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tycker att det är åt helvete”, säger Magnus Lindgren på Tryggare Sverige om polisledningens agerande. Foto: SVT/TT

Tryggare Sverige om polisskandalen: De måste avgå

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken hårdnar i takt med att frågetecknen blir fler. Den förre detta polisen och enhetschefen Magnus Lindgren menar att krisen inom polisledningen påverkar tilliten till myndigheten – och att varken rikspolischefen, Linda Staaf eller Mats Löfving kan sitta kvar.

– Det är åt helvete förstås, säger han till SVT Nyheter.

Det sista Sverige behöver just nu är den typen av turbulens som vi har sett den senaste veckan. Det menar Magnus Lindgren, generalsekreterare för stiftelsen Tryggare Sverige samt tidigare polis och enhetschef vid dåvarande polismyndigheten i Uppsala län. 

– Det påverkar förstås tilliten till polisen. Det påverkar också polisens legitimitet.

Kritiken mot polisledningen

Han är inte ensam i sin kritik. Kriminologiprofessor Leif GW Persson menar att polisen just nu ”löser problemen genom att tiga ihjäl dem” och att det som har uppdagats inte gagnar någon.

– Det kommer att landa i tråkigheter, sänkt förtroende för polisorganisationen, tyvärr på goda grunder, sånt här ska inte få hända, sa GW i TV4:s Nyhetsmorgon i söndags.

– Förtroendet för polisledningen är nog väldigt lågt, säger Bo Wennström, polisforskare vid Uppsala universitet, i P1 Morgon.

Han tror dock att förtroendet för polisen i stort inte rubbas i första taget.

Tror man kommer ”avsluta dem”

Magnus Lindgren ser bara en möjlig utgång: att rikspolischef Anders Thornberg, Linda Staaf och Mats Löfving avgår.  

– Man kan inte bete sig på det här sättet och sitta kvar på de poster man har, säger Lindgren, som samtidigt anser att frågan handlar om svensk polis framtid i stort.

Redan i samband med den stora omorganiseringen av Polismyndigheten 2015 var stiftelsen Tryggare Sverige, som förutom främjande av trygghet arbetar med att minska brottsligheten och säkerställa att de som utsätts för brott får hjälp, kritisk till centraliseringen av myndigheten.

Även Leif GW Persson tror att de tre huvudpersonerna i polishärvan kommer att behöva gå.

– Jag tror att man kommer att ta första tillfälle att avsluta dem, sa han i Nyhetsmorgon.

Jerzy Sarnecki, professor i kriminolog, är av en annan åsikt. Han anser att frågan har förstorats upp i medier. 

– Låt mig vara tydlig. Jag tycker den här personaldiskussionen är tämligen irrelevant. Det har tillsatts en mycket kompetent utredare som kommer att vända på alla stenarna. Jag tror att förtroendet för polisen grundar sig på helt andra saker, säger han till SVT Nyheter.

Anders Thornberg har hittills duckat intervjuer men i en intern intervju på polisens intranät säger han enligt Expressen att skandalen ”naggar förtroendet i kanten”.

Har du ett tips? Hör av dig till SVT:s granskande reportrar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En dold relation mellan två av landets högsta polischefer har uppdagats efter att det har gjorts en polisanmälan – här är en sammanfattning om händelsen på 60 sekunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet