Klass 4 B på Herrestaskolan i Järfälla har klart för sig hur viktigt det är att kunna läsa. Just den här dagen handlar texten om rymden och rymdfärder. Flera av barnen känner igen den svenska astronauten Christer Fuglesang – honom har de sett på Youtube!
Dvärgplanet och rymdfärja
Joakim Heneskär Bucht har alla elevers uppmärksamhet och det pratas med små bokstäver. Barnen får läsa texten på egen hand, skriva upp de ord de inte förstår och sedan diskutera i små grupper. Dvärgplanet, rymdfärja och Discovery är ord och begrepp som dyker upp och får sin förklaring. Joakim berättar om Christer Fuglesang och hur mycket han fick kämpa för att till slut bli astronaut.
Barnen får själva fundera över vad de vill uppnå och kämpa för. Fotbollsproffs och rockstjärna förstås men också statsminister, youtuber och parkourproffs är framtidsplaner som presenteras.
Konkurrens om tiden
– Jag läser kanske 15-20 minuter tre gånger i veckan, säger Liutauras Vainauskajte.
Han berättar att han inte hinner mer. Fotbollen tar tid och snart ska han börja på boxning också.
– Men det är viktigt, till exempel om man ska läsa på universitetet.
Darin Asmalipour håller med om att läsningen är viktig.
– Om man ska skriva på ett kontrakt till exempel, så måste man förstå vad det står så att man inte gör ett misstag.
Alla elever deltar med liv och lust och disciplinerat formas de grupper läraren delar upp klassen i. Hela tiden pendlar de mellan att jobba enskilt och att jobba tillsammans. Det märks att lektionen är förutsägbar och att barnen förstår syftet.
Hård kamp mot skärmarna
Joakim Heneskär Bucht säger att litteraturen har hård konkurrens från datorer och sociala medier. Men han är optimist och tror att man kan nå alla barn när det gäller läsning. Det gäller bara att hitta rätt sorts texter.
– De kanske är intresserade av andra världskriget eller självbiografier och då får man utgå från det. Det är ju det som är själva konsten som lärare – att tänka till och komma på hur man ska nå fram till just den eleven.