Sverige utmärker sig som en av de sämsta i klassen när det gäller andelen kvinnor som driver företag. Medan EU-snittet ligger på över 33 procent, är endast drygt en fjärdedel av Sveriges företagare kvinnor. Bara i fyra andra EU-länder är andelen lägre: Slovakien, Irland, Malta och Rumänien, visar siffror från Eurostat. Pernilla Norlin, samhällspolitisk chef på Företagarna, pekar på en rad olika faktorer. Bland annat att det råder en anställningsnorm i Sverige som trygghetssystemen är uppbyggda kring.
– Här ser vi att något drastiskt måste hända. Det måste bli tydligare och enklare att kunna få olika ersättningar även om man är företagare, säger hon.
Kvinnor driver ofta företag inom hår- och skönhetsvård, utbildning och vård. Personalintensiva branscher som ofta har låga marginaler, resonerar Pernilla Norlin.
– Givet att många kvinnor jobbar i de här branscherna menar vi att arbetsgivaravgifterna måste sänkas så att man får ner personalkostnaderna.
Avsaknaden av dyra förmåner avskräcker
Egenföretagaren Annika Trogen lämnade ett jobb inom näringslivet och driver en firma där hon håller kurser i motorbåtskörning. Hon ser fördelar i friheten och flexibiliteten i egenföretagandet, men konstaterar att hon inte har samma anställningstrygghet som tidigare.
– Pensionsavsättning eller sjukförsäkring är ju dyra förmåner som man inte behöver tänka på som anställd men som egenföretagare ju bekostar själv. Det tror jag kan stoppa folk från att våga starta eget, säger hon.
Regeringen har gett Tillväxtverket i uppdrag att se hur man kan stärka kvinnors företagande i Sverige. Uppdraget ska redovisas i april 2024.