Institutet för stressmedicin har följt upp patienter som fått behandling för utmattningssyndrom. Den absoluta merparten av de som svarade efter sju år hade kvar restsymptom som nedsatt stresstolerans och extrem trötthet. Drygt en av sex ansåg sig vara helt återställd.
– När man väl har utvecklat utmattningssyndrom så är det tyvärr en sjukdom som tar lång tid att återhämta sig från, säger Kristina Glise, överläkare och forskare vid Institutet för stressmedicin.
Tredjedel fortfarande sjuka
163 patienter kallades också till en undersökning 7-12 år efter sitt första besök på Institutet för stressmedicin. Av dem bedömdes en tredjedel fortfarande ha utmattningssyndrom.
– De hade en mildare sjukdom än de hade initialt, men de uppfyllde ändå kriterierna för diagnosen. Trots de lyckades de fixa sina jobb, tack vare att de är motiverade och flitiga och att de har arbetsgivare som hjälper till med anpassningar, säger Kristina Glise.
Få sjukskrivna
Majoriteten av patienterna, 87 procent, var efter sju år inte längre sjukskrivna. Många av patienterna hade försökt hitta lösningar genom anpassade arbetstider och arbetsuppgifter tillsammans med arbetsgivaren.
– Ett samarbete mellan vården, patienten och arbetsgivaren är oerhört viktigt för att vi ska lyckas få tillbaka så många som möjligt till arbetslivet igen, säger hon.
Fakta om studien
Institutet för stressmedicin har följt upp 217 av sina patienter med utmattningssyndrom. 2, 3, 5 och 7 år efter avslutad behandling på mottagningen fick patienterna en frågeenkät. Undersökningen visade bland annat att nästan 90% fortfarande hade ett eller fler symptom kvar och endast 16% ansåg sig vara helt friska efter sju år.
163 av patienterna genomgick även en klinisk undersökning 7-12 år efter besöket för att få kvarvarande symptom undersökta.