Bara knappt en tredjedel av landets 290 kommuner har anmält till Sveriges geologiska undersökning att de har en reservvattentäkt.
– Jag tycker inte att det är tillfredsställande. Det skulle vara mycket tryggare om det fanns reservvattentäkter att tillgå, säger Anna Linusson, vd på Svenskt Vatten.
”Knepig process”
Branschorganisationen Svenskt vatten företräder bland annat många av landets kommunala vattenbolag. De menar att flera nu arbetar hårt på att hitta alternativa vattentäkter.
– Det kan vara ganska svårt att hitta en reservvattentäkt. Den bästa källan kanske ligger i en annan kommun, så det är en knepig process som behöver bli bättre, säger Anna Linusson.
LÄS MER: Så sparar du vatten – 6 tips
Lägsta grundvattennivåerna på 50 år
Samtidigt hotas Sverige av den värsta vattenbristen på decennier. På flera platser i landet har de lägsta grundvattennivåerna på 50 år uppmätts.
– Det gör det ännu viktigare att ha alternativ, säger Bo Thunholm.
Örebro är en av de kommuner som saknar reservvattentäkt.
– Det gör att vi måste stå på tå på ett annat sätt, vi får försöka ligga steget före, säger Leif Rehnberg, verksamhetschef Vatten och Avlopp i Örebro.
LÄS MER: Lägsta nivåerna av grundvatten på 50 år – ”Allvarligt, försämras hela tiden”
”Gör vad vi kan”
Deras vattentäkt är Svartån som även rinner genom centrala stan. Tack vare att det är en ytvattentäkt är läget där något bättre än för de som bara är beroende av grundvatten. Sedan i höstas har de dessutom sparat vatten genom att inte släppa ut så mycket från sjöarna i närheten.
– Vi gör vad vi kan och lite till, Örebro är en stor stad och dricksvattenförsörjningen får aldrig äventyras, säger Leif Rehnberg.
Han har goda förhoppningar att deras tidiga agerande ska ha räddat dem från den vattenbrist som nu hotar stora delar av mellansverige.
– Annars hade vi ganska snabbt hamnat i en krissituation, säger Leif Rehnberg.