Det är en i grunden positiv företeelse att så många människor som befinner sig mitt i livet engagerar sig i närstående som behöver stöd. Men det finns en baksida. Forskare kan nu visa att bland de medelålders är det drygt 90 000 kvinnor och drygt 50 000 män som minskat sin arbetstid, eller helt lämnat sitt arbete, på grund av anhörigstödet.
Dilan Uhan, 32-årig jurist, har tvingats ta det drastiska steget att helt sluta arbeta för att hjälpa sin alzheimersjuka mor.
Äldreomsorg lika viktig som barnomsorg
Det är framför allt äldre släktingar och partners som får hjälp av anhöriga och forskare menar att äldreomsorgen är lika viktig för samhället som barnomsorgen.
– Båda omsorgerna är viktiga för den som behöver hjälp, säger Petra Ulmanen som är en av forskarna bakom rapporten, och de är viktiga för de anhöriga, framför allt för kvinnorna. Både barnomsorgen och äldrevården gör ju att kvinnor kan jobba och försörja sig oavsett om de har ett litet barn eller en gammal förälder som behöver hjälp varje dag.
Kvinnorna ger mest
Petra Ulmanen menar att anhörigvården påverkar kvinnorna mer än männen.
– Det är framför allt medelålders döttrar till föräldrar med låg utbildning som ger mycket anhörigvård. Så anhörigvården har både en könsaspekt och en klassaspekt, säger hon.
Kvinnorna drabbas hårdast
Forskarna kan på punkt efter annan visa att kvinnorna påverkas mer än männen. Det är 114 000 medelålders kvinnor som fått minskade inkomster på grund av anhörigvården. Bland männen är det 75 000. Dubbelt så många kvinnor som män har blivit sjukskrivna på grund av anhörigvården. Tre fjärdedelar av kvinnorna som ger dagliga omsorger upplever att det är psykiskt påfrestande och lika många har svårt att hinna med familjelivet eller att träffa vänner.
Hjälp från utomstående
De äldre ser helst att hjälpen kommer från kommunen, särskilt när det gäller kroppsnära hjälp med exempelvis hygien och toalettbestyr. Sådan integritetsnära hjälp vill man inte få från sina nära.
– De flesta vill upprätthålla en normal relation till partner eller barn, säger Petra Ulmanen. Om de närstående tvingas ge mycket hjälp så förändras relationerna och blir mer av karaktären vårdgivare/vårdmottagare.