– Bra att ni tar upp problematiken med doftmaskiner. Förutom att nästan alla människor luktar parfym har butikerna börjat använda doftsättning som gör miljön helt omöjlig för mig, säger Anne Frideland i Landvetter.
Hon berättar att butiksdofterna är så överväldigande att det blir tungt att andas och att hon blir yr och täppt i näsan.
Får svår huvudvärk
Anne började utveckla astmasymptom och bihålebesvär i 20-årsåldern när hon arbetade med lösningsmedel och tätningsmassa. Med åren blev hon allt känsligare och fick uttalade luftvägsbesvär av kemikalier och dofter. Förutom yrsel och andningsproblem får hon svår huvudvärk, illamående och koncentrationssvårigheter när hon kommer kontakt med parfym och cigarettrök.
Efter att ha valsat runt i vården i åtta år fick Anne Frideland till slut diagnosen sensorisk hyperreaktivitet. Diagnosen ställs med hjälp av ett capsasintest, ett slags ”hosttest” med chiliångor som speglar överretbarheten i slemhinnorna.
Stor okunskap
– Folk har väldigt dålig kunskap om det här och jag möts ofta av oförståelse för mina besvär. Många har svårt att förstå att jag även reagerar på låga halter.
Flera av de doftöverkänsliga som SVT har talat har samma erfarenhet av att bli ifrågasatta. Något som Eva Millqvist känner igen. Hon är professor i allergologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och har forskat om doftöverkänslighet i 25 år. Hon har stött på många patienter som lider av detta.
Doftöverkänsliga förlöjligas
– Tyvärr blir de ofta bemötta med dålig respekt och de upplever att omgivningen förlöjligar det här problemet. Men det här är absolut inget man ska göra sig lustig över. Det handlar inte om någon slags pjosk eller inbillad sjukdom utan det här går att verifiera objektivt och doftöverkänslighet är ett stort och handikappande problem, säger Eva Millqvist.
En annan person som hört av sig till SVT är Toni Lindfors i Skärholmen som också doftöverkänslig.
– Jag är jättetacksam att ni tar upp det här med doftmaskiner. Tillgängligheten minskar verkligen och det blir speciellt jobbigt i mataffärer för där måste man ju gå. I andra butiker kan jag stoppa in en fot och sedan vända i dörren om det luktar för mycket.
Förvriden pepparkaksdoft
När den matbutik som Toni gått till i 20 år började med en doftmaskin kunde hon inte handla där längre.
– Det var en stark kemisk och förvriden doft av pepparkakor. Den satte sig i mina kläder och hud och jag mådde så dåligt att jag var tvungen att gå hem och tvätta av den med tvål och vatten och lägga mig och vila. Man ska ju inte behöva tvätta sig efter att ha handlat mat.
Anne Frideland anser att hon, som doftöverkänslig, i dag är mer funktionshindrad än en rullstolsburen person:
– Tillgängligheten har blivit bättre för de rullstolsburna med åren medan tillgängligheten för doft- och kemikalieöverkänsliga har blivit sämre. Kemikalierna i parfym som gör människor sjuka måste förbjudas och vi borde diskutera om vi måste använda alla dessa produkter som är parfymerade.