I torsdags meddelade Migrationsverket att upp till 190.000 människor på flykt väntas komma till Sverige i år. Generaldirektören beskrev myndighetens desperata jakt på boende åt flyktingarna.
– Hösten 2012 tog våra egna boendeplatser slut. Sedan 2012 har vi tagit fram nästan 300.000 platser i så kallat tillfälligt asylboende. Vi talar campingstugor, ombyggda sjukhem. Vi är hänvisade till marknadskrafterna. Det är ingen situation vi vill ha, sade Anders Danielsson.
Bostadsbrist gör att privata företag anlitas
I första hand vill Migrationsverket hyra lägenheter men bostadsbristen gör att de nu måste anlita privata företag med anläggningar där flyktingarna kan bo.
Det här har fått marknaden för tillfälliga asylboenden att explodera. Av de nästan 150 företag som har avtal om tillfälliga asylboenden med Migrationsverket är 60 nya för i år, visar SVT:s granskning.
Har kostat 1,4 miljarder
SVT har begärt ut de senaste uppgifterna om utbetalningar från Migrationsverket till tillfälliga asylboenden. Hittills i år har Migrationsverket betalat ut 1,4 miljarder kronor till dessa bolag.
Alltifrån stugbyar och enkla vandrarhem till lyxiga hotellanläggningar har fått avtal om att driva boenden. Kontrakten sträcker sig i regel tre eller sex månader framåt.
De tillfälliga asylboendena är tänkta för vuxna flyktingar och familjer, inte ensamkommande barn. De företag som erbjuder tillfälliga asylboenden med kost och logi får upp till 350 kronor per dygn och flykting.
”Kan ej ställa priskrav”
Pristaket på 350 kronor är detsamma oavsett boendestandard, så länge boendena uppfyller grundkraven.
– För vår del handlar det om att vi måste få tag i boenden, och börjar vi ställa för hårda krav och ha för låg prissättning då får vi ju inte tak över huvudet till våra asylsökande. Det är ju alltid en avvägning vi måste göra hela tiden, säger Willis Åberg, avdelningschef på Migrationsverket.
I förra veckan var det sista dagen att lämna in anbud i Migrationsverkets senaste upphandling. Myndigheten hoppas kunna få tag i 10.000 platser den här gången.
Pristaket har överskridits
När SVT går igenom ett antal av Migrationsverkets avtal med asylföretagen hittar vi flera exempel på riktigt korta kontrakt – endast tre veckor – på ankomstboenden, alltså sådana tillfälliga asylboenden som flyktingarna ska åka vidare från när de registrerats och fått en plats någon annanstans. Där har Migrationsverket i flera fall överskridit pristaket på 350 kronor per flykting och dygn och betalat upp till 450 kronor.
Men Migrationsverket vill inte se det som ett tecken på att det kan bli dyrare att hitta tak över huvudet för flyktingarna framöver.
– Nej, de kontrakten är ju väldigt tillfälliga lösningar när man måste lösa en akut situation. Man får ju förstå att det kan bli mer kostnader för fastighetsägaren då, säger Willis Åberg.
Fakta
Fakta/De är störst på tillfälliga asylboenden
Bolagen och hur mycket de fått av Migrationsverket hittills i år
- Jokarjo AB 190.005.675, drygt 190 miljoner kronor
- Tofta snickeri AB 63.062.195, drygt 63 miljoner kronor
- Attendo individ och familj AB 55.432.582, drygt 55 miljoner kronor
- Carewell Group AB 28.402.394, drygt 28 miljoner kronor
- Kulthammar AB 27.522.482, drygt 27 miljoner kronor
Källa: Migrationsverket
Så bor människor på flykt i Sverige
Ankomstboende
Drivs av Migrationsverket eller privat leverantör. Här ska flyktingarna bo en kortare tid. I akut situation kan ankomstboende också drivas av kommuner och andra myndigheter, då kan det till exempel vara en gymnastiksal med sängplatser.
Asylboende
I väntan på besked om uppehållstillstånd bor flyktingar i ett asylboende. Det finns flera olika former:
- Lägenheter, hyrs av Migrationsverket.
- Kollektivt boende, hyrs av Migrationsverket.
- Anläggningsboende med eller utan mat, drivs av privat entreprenör som får betalt av Migrationsverket.
- Eget boende, den asylsökande får ett bidrag av Migrationsverket.
Boende för ensamkommande barn
Kommunerna ansvarar för att ordna boende och omsorg för de ensamkommande barnen och kan få en statlig ersättning för detta. Ofta anlitar kommunerna i sin tur privata företag som driver boenden för ensamkommande barn.
Källa: Migrationsverket