Foto: TT/Privat.

Många upprörda efter rapport om barnarbete

Publicerad

Leverantörer och underleverantörer till stora internationella klädkedjor, bland annat H&M, begår flera arbetsrättsbrott i Kambodja, enligt en rapport från Human rights watch (HRW) som släpptes i dag.

I fabrikerna är upp emot 90 procent av arbetarna kvinnor – och arbetsförhållandena är ofta dåliga. Sexuella trakasserier, få möjligheter att ta rast och påtvingad övertid är vanligt.

Konsumenter allt mer medvetna

Men konsumenter har blivit alltmer medvetna om vad de handlar. Magnus Söderlund, professor i marknadsföring vid Handelshögskolan i Stockholm förklarar:

– Man kan säga att under de senaste tio åren har kunderna gett ökat uttryck för att det är viktigt att företag tar ett socialt ansvar, säger han till SVT.

”Herregud det är ju bara barn”

Men att kunderna har starka känslor mot barnarbete betyder inte nödvändigtvis att de helt kommer ge upp på ett företag, priset är fortfarande en betydande faktor.

– Det verkar finnas en ökat medvetenhet hos kunden, en ökat attitydmedvetenhet, men detta har inte fullt ut översatts i kundernas beteende. När det kommer till själva köpet kan priset och produkternas egenskaper fortfarande fälla avgörandet, säger Magnus Söderlund till SVT.

Men för Saco o Chnur Kawa, 25, från Karlshamn är saken klar – hon vill inte stödja den typen av verksamhet:

– När man har egna barn tror jag det kan öka att man blir känslig för sånt här. Herregud det är ju bara barn som jobbar där, säger hon.

SVT har sökt H&M för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.