Foto: TT

Männen dominerar i SD – kvinnorna i Fi

Uppdaterad
Publicerad

De flesta av de stora partierna har ungefär lika många kvinnor som män på sina valsedlar. Men två partier sticker ut – Feministiskt initiativ, med en stor majoritet kvinnor, och Sverigedemokraterna, där sju av tio är män.

På Feministiskt initiativs listor till riksdagsvalet är 85 procent kvinnor och 15 procent män. Fördelningen är helt naturlig, menar Amanda Mogensen, kommunikationsansvarig på Feministiskt initiativ.

– Det är flest kvinnor som är engagerade i de frågor som rör jämställdhet. Det är också där kompetensen är högst. Vi går till val på ett feministiskt och antirasistiskt mandat och det är den feministiska dimensionen som vi vill föra in i politiken, säger hon.

Val 2014

”Inte ett samhällsproblem”

Partiets könsfördelning har ibland ifrågasatts av kritiker, enligt Mogensen.

– Men det är inte ett samhällsproblem att våra listor inte har en större andel män. Det är snarare ett samhällsproblem att män har en större andel av de maktpositioner som finns i samhället, säger hon.

Skulle ni vilja få in fler män i partiet?

– Ja, det är klart. Vi vänder oss till både kvinnor och män och önskar såklart att både kvinnor och män vill engagera sig i feministiska och antirasistiska frågor.

Sju av tio i SD är män

På Sverigedemokraternas listor är 70 procent män och 30 procent kvinnor. Då har andelen ändå ökat sedan förra valet, då bara 25 procent av riksdagskandidaterna var kvinnor.

– Spontant skulle jag säga att vi har en överrepresentation av kvinnor om man jämför med vår medlemskår, där bara runt 20 procent är kvinnor, säger Paula Bieler, Sverigedemokraternas jämställdhetspolitiska talesperson.

Vänder sig emot kvotering

Sverigedemokraterna vänder sig emot all form av kvotering men har ett kvinnoförbund som arbetar med att få fler kvinnor att vilja engagera sig politiskt. Partiet har inför valet även arbetat aktivt med frågor som ska attrahera kvinnliga väljare.

– Det största problemet är att vår politik inte når ut till kvinnor i samma sätt som den når ut till män. Ett skäl till det kan ju vara att vi har haft för få kvinnliga politiker som har synts utåt. Fler kvinnor slår hål på myten om att Sverigedemokraterna bara är ett mansparti, och kvinnor har också andra perspektiv som gör att andra frågor lyfts, säger Paula Bieler.

S kör ”varannan damernas”

Socialdemokraterna är det parti som har helt jämn könsfördelning på sina listor. Det beror på en regel som partiet införde för 20 år sedan, ”varannan damernas”.

– När regeln infördes var det för att skynda på en redan pågående utveckling som gick alltför långsamt. Jag är verkligen stolt över att vi socialdemokrater var först ut med detta, säger Socialdemokraternas pressekreterare Carin Jämtin.

Borde inte kompetens gå före kön?

– Det handlar inte om bristande kompetens – det finns väldigt många kompetenta socialdemokrater, både kvinnor och män. Men trots att det nu är år 2014 ser vi överallt omkring oss hur ojämställt Sverige fortfarande är. Varannan damernas handlar om att ge kompetenta kvinnor samma möjligheter som kompetenta män att företräda vårt parti.

Könsfördelning bland riksdagskandidaterna

Moderaterna: 42 procent kvinnor, 58 procent män

Kristdemokraterna: 43 procent kvinnor, 57 procent män

Folkpartiet: 44 procent kvinnor, 56 procent män

Centerpartiet: 44 procent kvinnor, 56 procent män

Miljöpartiet: 51 procent kvinnor, 49 procent män

Vänsterpartiet: 53 procent kvinnor, 47 procent män

Sverigedemokraterna: 30 procent kvinnor, 70 procent män

Socialdemokraterna: 50 procent kvinnor, 50 procent män

Feministiskt initiativ: 85 procent kvinnor, 15 procent män

Källa: Valmyndigheten

Research: SVT Pejl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet