Efter flera förhör med säkerhetspolisen ändrar mannen i 60-årsåldern taktik och hävdar att de företag han hade i Ryssland var sysselsatta med att leverera matvaror som saltgurka, surkål och vitlök till ryska livsmedelskedjor. Säkerhetspolisen har dock hittat väldigt få spår av den verksamheten.
– Mina begränsningar i svenska tillåter mig inte att hitta något bra jobb i Sverige. Jag har ju haft en affärsverksamhet i Ryssland som tog 70-80 procent av min tid. Med grönsaker, byggbranschen, säger mannen via tolk i förhör med Säkerhetspolisen.
Komponent inom kärnvapenforskning
När han får frågor om en avancerad kamera kallad ”Ultra speed camera” 2013 som slutligen hamnade i händerna hos National Research Nuclear University i Moskva hävdar han att det var en kamera som han trodde skulle användas under olympiska spelen och vid kraschtester för bilar. Enligt Säpos expertutlåtande är kameran en viktig komponent inom kärnvapenforskning.
Enligt åtalet har mannen flera gånger när han fått avslag från svenska myndigheter på att exportera produkter gått omvägar och fraktat tekniska produkter via mellanhänder. Han vidhåller att han inte gjort något brottsligt.
– Jag hade inte för avsikt att utföra några beställningar åt ryska försvarsministeriets räkning. När man gör affärer ska man försöka nyttja alla möjligheter, det vill säga lagliga möjligheter.
Fick en dolk med GRU-symbol
Enligt Säpo är sättet att gå via mellanhänder för att undvika sanktioner och exportbegränsningar en väl uttänkt strategi av Ryssland och den enda möjligheten för landet att få västlig teknik som de inte kan framställa på egen väg.
Den rysk-svenske mannen har haft kontakt med flertalet personer som kopplas till GRU. Av en tidigare vice generaldirektör på det ryska företaget Radioexport, en del av det ryska försvarskonglomeratet, mottog han en dolk med en nejlika på, som symboliserar GRU.
Rättegången inleds måndag 4 september.