Regeringen överväger just nu att skriva under FN:s konvention om ett globalt kärnvapenförbud. USA:s Nato-ambassadör har sagt att ett kärnvapenförbud kommer att skapa problem i Sveriges relation till Nato, något som fått Margot Wallström att ilskna till.
”Inte acceptabelt”
– Vi gör en självständig bedömning och genomlysning och ska sen fatta beslut. Vi kommer inte att bry oss om hot. Det är inte acceptabelt att man göra såna här uttalanden. Det är kontraproduktivt, detta samtal måste föras lugnt och sansat, säger Margot Wallström i intervjun med SVT Nyheter.
Problem i relationen med Nato
Varningen från Nato kom från USA:s Nato-ambassadör Kay Bailey Hutchison, som sagt att om Sverige skriver på förbudet mot kärnvapen skulle det orsaka problem i relationen till Nato.
I intervjun med SVT vidhåller Margot Wallström att regeringens analys av FN-konventionen syftar till att Sverige ska skriva under. Flera av Sveriges närmaste samarbetsländer på försvarsområdet, som Finland och Storbritannien, har däremot sagt att de inte kommer att skriva på.
Förnekar regeringsspricka
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har sagt att viljan att nedrusta inte får äventyra Sveriges internationella samarbete för ökad försvarsförmåga.
I en kommentar till DN säger han att ”vi ska inte i någon mening bidra till att rubba våra internationella samarbeten som vi med stor möda och energi på olika sätt byggt upp” och han har vägrat uppge om han stöder undertecknandet av kärnvapenförbudet.
Hultqvist har lovat att kommentera frågan när analysen är klar. Detta har lett till spekulationer om en spricka i regeringen, något Margot Wallström tillbakavisar:
– Vi är helt överens. Vi ska dessutom fortsätta ha en dialog med kärnvapenbärande länder och med Nato.
Militära hot
När världen går in i ett nytt år är det med ett starkt överhängande hot om en militär konflikt på Koreahalvön där USA och Nordkorea står på ömse sidor om stridslinjen. Båda länderna har hotat varandra. USA kräver att Nordkorea gör sig av med kärnvapen, Nordkorea vägrar.
I ett sådant osäkert läge har röster höjts för att Sverige behöver närma sig Nato och alliansens beskydd. Margot Wallström drar helt andra slutsatser.
– Vi har 15.000 kärnvapen i världen, vilket är en mycket farlig situation. De har ingen avskräckande effekt. Sverige har lång tradition av att arbeta för fred och nedrustning.
Oroande utveckling
I nyårsintervjun uttrycker också utrikesminister Wallström stark oro över utvecklingen i världen.
– Under det gångna året har mycket av det vi tar för givet ifrågasatts, som demokrati och mänskliga rättigheter. Det finns en allvarlig dynamik, där det skramlas med kärnvapen och där vi fått oberäkneliga ledare som är makthungriga.
Intervjun med Margot Wallströms sänds i Rapport nyårsdagen kl 19.30