Arkivbild. Maria Ågren, före detta generaldirektör för Transportstyrelsen. Foto: Fredrik Persson/TT

Maria Ågren får lön som vanligt

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsens förre generaldirektör Maria Ågren fick så sent som i veckan ut en lön på 115.200 kronor, enligt Näringsdepartementet. Trots att det var hon som fattade besluten som kan ha röjt sekretessbelagda uppgifter som kan vara till skada för rikets säkerhet. Det eftersom Regeringskansliet inte ansåg att att det fanns särskilda skäl att begära att hon skulle stängas av från sin nuvarande tjänst som generaldirektör vid Regeringskansliet med omedelbar verkan.

Skandalen om Transportstyrelsen IT-affär skakar just nu Sverige och i dag meddelade statsministern Stefan Löfven att infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman nu lämnar regeringen.

Samtidigt fortsätter den förre generaldirektören för Transportstyrelsen, Maria Ågren, att få lönen utbetald.

IT-skandalen

Stämmer det att Maria Ågren fick en utbetalning på 115.200 kronor i förrgår?

– Det är hennes lön så det får vi ju hoppas, säger Inga Thoresson-Hallgren, tillförordnad administrativ chef på Näringsdepartementet.

LÄS MER: Maria Ågren röjde sekretessbelagda uppgifter

Kan fortsätta få lön i flera år

Maria Ågren slutade med omedelbar verkan som generaldirektör på Transportstyrelsens i januari 2017.

Samtidigt utreddes hon i hemlighet för att ha röjt sekretessbelagda uppgifter. Trots det sitter hon idag på en tjänst som generaldirektör vid Regeringskansliet.

Det innebär att hon kan fortsätta att lyfta en månadslön på 115.200 kronor i månaden under åren som förordnandet gäller.

Kan dröja fram till september

Regeringskansliet begärde i början på veckan att Statens ansvarsnämnd ska pröva om Maria Ågren ska avskedas från sin nuvarande anställning vid regeringskansliet.

Men det kan dröja fram till i slutet av september innan beslutet fattats och fram till dess kan Maria Ågren sitta kvar på sin tjänst.

LÄS MER: IT-skandalen: Detta har hänt

”Finns formella möjligheter till avstängning”

Men enligt Fredrik Wersäll som är ordförande för Statens ansvarsnämnd hade regeringen också kunnat begära att Maria Ågren skulle stängas av från sin tjänst med omedelbar verkan. 

– För regeringen finns formella möjligheter till avstängningar i en situation när man har begärt ett avskedande. Det hade vi tagit ställning till och kunnat behandla relativt snabbt. Dessutom tror jag att regeringen själva har vissa förutsättningar att besluta om en avstängning. Vad som ligger bakom regeringens ställningstagande om att inte begära avstängning, det kan inte jag svara på, säger Fredrik Wersäll.

I en skriftlig kommentar svarar Regeringskansliets kommunikatör Malin Nääs att avstängning med omedelbar verkan är ovanligt, och att Regeringskansliet i detta fall inte bedömde att det finns särskilda skäl, enligt gällande lagstiftning, för en sådan avstängning.

En vecka på sig att begära överläggning

Begäran om att avskeda Maria Ågren från regeringskansliet kom in till Statens ansvarsnämnd i tisdags. Enligt Fredrik Wersäll har man skickat en skriftlig underrättelse till Maria Ågren om att ärendet kommer att prövas i Statens ansvarsnämnd.

Från och med att hon tagit del av anmälan har hon en vecka på sig att begära överläggning med nämnden. Maria Ågren kommer också få möjlighet att skriftligen kommentera anmälan.

Den sakliga prövningen om det finns grund för ett avskedande kommer att fattas vid nämndens slutliga prövning i september månad, enligt Fredrik Wersäll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet