Maria ångrar anmälan: ”Jag kände mig övergiven”

Publicerad

Maria blev utsatt för flera våldsbrott. Men när tingsrättsdomen överklagades till hovrätten nekades hon ett målsägandebiträde. Hade hon vetat det innan hade hon inte gjort en anmälan, säger hon.

– Jag kände mig övergiven.

Maria, som egentligen heter någonting annat, blev 2019 utsatt för flera våldsbrott. Under tingsrättsprocessen hade hon ett eget målsägandebiträde, men när den tilltalade valde att överklaga domen nekades hon ett juridiskt biträde i hovrätten.

”Alla vände mig ryggen”

I stället skulle hon företrädas av åklagaren. Ingen från rättsväsendet informerade heller Maria om att den fällande tingsrättsdomen hade överklagats förrän några få dagar innan de nya förhandlingarna skulle inledas.

– Jag visste inte hur jag skulle klara mig själv och gå till väga. Det kändes som att alla vände mig ryggen, säger Maria.

”Fick mig att inte ge upp”

Stödet från ombudet var avgörande inför och under den jobbiga förhandlingen i tingrätten, berättar Maria.

– Mitt juridiska ombud var som en livskamrat för mig under den här processen. Jag fick svar på alla frågor och hon var tillgänglig för mig alla tider. Hon fick mig känna att det är värt att gå hela vägen och inte ge upp.

Ångrar anmälan

Maria upplever att hon blev övergiven och tycker det var orättvist att den tilltalade fick ett juridiskt biträde under hela rättsproccesen, till skillnad från henne.

– Jag visste inte att jag skulle bli lämnad att klara mig själv mitt under rättsprocessen. Hade jag vetat det innan så hade jag inte gjort en anmälan. Inget brottsoffer ska behöva gå igenom en rättsprocess och känna sig övergiven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.