Vissa dagar kan han inte ens gå till postlådan och sommarens planer blev det inte mycket av.
– Jag skulle måla huset och bygga om altanen, men det går inte. Jag får inte lyfta tungt eller klättra, säger Marko Sipi.
Det var i mitten av mars som en stor del av den icke akuta vården i Sverige stoppades. Pandemin tvingade regionerna att prioritera om och i Västmanland där Marko bor har vården ännu inte återhämtat sig.
– Det är definitivt så att folk får vänta på vård men vi gör allt vi kan för att planera ikapp, säger Håkan Wittgren, hälso- och sjukvårdsdirektör region Västmanland.
Stora skillnader mellan regioner
I Västmanland utfördes 69 procent färre icke-akuta operationer under sista veckan i september jämfört med en normal vecka innan pandemin.
– Det beror delvis på att vi har förskjutit personalens semesterperiod så vissa fortfarande har semester. Men nu börjar vi öppna upp i större skala igen, säger Håkan Wittgren.
Statistik som SVT tagit del av visar att det finns stora skillnader mellan regionerna i frågan om hur snabbt de kommit igång igen med de icke-akuta operationerna.
Under vecka 39 utfördes totalt 23 procent färre icke-akuta operationer i Sverige, Västmanland ligger lägst och Gotland följt av Södermanland högst.
”Ska inte skratta för mycket”
I Västmanland uppskattar ansvariga att det kommer ta uppemot ett år innan väntetiden är normal igen. En som dock inte behöver vänta så länge är Marko, nyligen fick han ett samtal från sjukhuset.
– De ringde och sa att det kan bli med kort varsel. Det känns väldigt bra, säger Marko och skrattar.
Samtidigt viker han sig av smärtor, ljumskbrocket gör sig påmint.
– Aj, man ska inte skratta för mycket, säger han.