Från och med i sommar vill regeringen göra det tillåtet att köpa alkohol på små vingårdar, destillerier och mikrobryggerier.
– För Systembolaget är detta en förändring av bibliska proportioner, säger Richard Tellström, docent i måltidskunskap och mathistoriker.
”Kan gå på en generation”
Han tror att Systembolagets monopol har förlorat en del av sin betydelse på grund av förändrade attityder i samhället. Som exempel nämner han människors resande, en ökad individualism och att många ur den yngre generationen dricker mindre alkohol och i stället använder andra typer av droger.
– Ett försvinnande av Systembolaget kan gå på en generation. Det som styr är människors värderingar och hur angeläget man tycker att frågan är, säger Richard Tellström, som dock tror att Sverige alltid kommer att ha någon form av reglerad alkoholförsäljning.
Just gårdsförsäljning spår han inte som spiken i kistan även om det kan vara en bidragande faktor.
– Den försäljning som kommer vara på gårdarna är förmodligen väldigt liten i förhållande till den stora försäljning som Systembolaget själva står för, säger Richard Tellström.
Ministern: Luckrar inte upp monopolet
Frågan om alkoholförsäljning utanför Systembolaget är känslig eftersom Sveriges modell är unik i EU. Kritiker har även lyft fram de negativa hälsoriskerna detta kan innebära.
Socialminister Jakob Forssmed (KD) menar att regeringens förslag inte innebär en uppluckring av Systembolagets monopol eftersom gårdsförsäljning är en annan typ av försäljning än den som sker inom detaljhandeln.
– Hela utgångspunkten för regeringen är att värna Systembolagets detaljhandelsmonopol. Det är viktigt för att upprätta en bra servicenivå och att många har tillgång till ett bra utbud över hela landet, men det är också viktigt för att värna folkhälsan, säger han.
EU-kommissionen hade inga invändningar mot regeringens förslag vilket innebär att man nu kan gå vidare med lagstiftning.
Enligt Jakob Forssmed kommer regeringen fatta beslut om en proposition i nästa vecka. Planen är att gårdsförsäljning ska införas den 1 juni.
Fakta: Så fungerar gårdsförsäljning
Dryckerna får endast köpas i samband med ett ”kunskapshöjande besöksarrangemang” som anordnas av tillverkaren.
Vid ett och samma tillfälle kan en person köpa: 0,7 liter spritdryck, tre liter vin, tre liter starköl och tre liter andra jästa alkoholdrycker.
Dryckerna ska få säljas mellan klockan 10 och 20.
Endast småskaliga tillverkare omfattas. Vingårdar måste odla sina egna druvor, men andra tillverkare behöver inte producera råvaror på plats.
Lagen införs tillfälligt i sex år, därefter ska den utvärderas innan den kan införas permanent.