Förslaget har inte någon direkt koppling till #metoo-rörelsen, utan är en fråga som har diskuterats i svensk politik i flera år.
Stödet för förslaget har successivt byggts upp och har nu ett brett i ett stöd riksdagen, vilket innebär att lagen kommer att bli verklighet, säger SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.
– Så när regeringen nu lägger ett förslag så kommer det att gå igenom i riksdagen och Sverige kommer att få en samtyckeslag. Det var helt väntat. Det var snarare tidpunkten att det kommer just nu, och det har kanske att göra med att vi har haft under i hösten i spåren av #metoo-rörelsen som gjorde att regeringen ville lägga fram det här förslaget, säger han.
”Fokus mer på offret”
Förslaget om en samtyckeslag har dock fått kritik från bland annat Advokatsamfundet. Kritiken har handlat om att lagen kommer vara tandlös och att fler personer de facto inte kommer att kunna lagföras, vilket är den nya lagens syfte.
– De har varnat att fokus snarare kan komma att hamna ännu mer på offret i rättegångar där det då kan bli en diskussion om huruvida det getts ett tydligt medgivande eller ej till den sexuella akten som kan vara ett övergrepp, säger säger Mats Knutson.
Inte påverkats av kritiken
Röster har även höjts mot politiker för att de inte lyssnat på kritiken, utan gett efter för den starka opinion som råder i frågan.
Men det tror inte Mats Knutson har påverkat regeringen och riksdagens beslut.
– Det är inte bara regeringen som drivit frågan, utan här finns ju också oppositionspartierna som tycker det är bra idé med en samtyckeslag, och det finns ett brett stöd. Så vi kan inte förvänta oss någon infekterad politisk debatt om huruvida det här är rätt eller fel, säger han.
– Det kontroversiella möjligen är väl att en så i sammanhanget viktig instans som Advokatsamfundet är kritisk till det och varnar för att det finns en risk att lagen blir ett slag i luften.