Regeringen lägger fram förslag om samtyckeslag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen lägger fram ett förslag om en samtyckeslag – i spåren av #MeToo. Det tillkännagav statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens.

– Sex ska vara frivilligt.

Lagförslaget innebär att det blir förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen sagt ja eller aktivt visar att den vill delta.

Det finns en stor enighet bland de politiska partierna om förslaget, som kommer från sexualbrottskommittén. Lagen om samtycke som är tänkt att träda i kraft den 1 juli 2018.

Förslaget om samtyckeslag

– Sex ska vara frivilligt och är det inte frivilligt är det olagligt, säger statsministern.

LÄS MER: Förslaget – punkt för punkt

Förändra värderingarna

Det är i spåren av #MeToo-kampanjen som regeringen presenterar förslaget om samtyckeslag, men förslaget har varit på tapeten i många år inom svensk politik.

Det handlar inte bara om att höja straffen, enligt regeringen, utan även att förändra normer och värderingar i det svenska samhället.

– Det är dags att lägga skulden där den hör hemma: Hos gärningsmannen, säger vice statsminister Isabella Lövin (MP).

”Männen som måste förändras”

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger att fokuset när det gäller sexbrott måste ligga på männens beteende.

– Om mäns våld mot kvinnor ska upphöra är det männen som måste förändras, säger han.

Även om lagförslaget är ”ett stort steg”, enligt Johansson, så utesluter han inte att man kommer att behöver göra mer. Men han ser positivt på möjligheterna med samtyckeslag.

– Vår bedömning är att fler kommer att lagföras, säger justitieministern.

Advokatsamfund skeptiska

Förslag om samtyckeslag – som skulle kräva samtycke vid sexuellt umgänge – har länge diskuterats och har nu aktualiserats i samband med #MeToo-kampanjen.

Sexbrottsutredningen lämnade sitt förslag till regeringen 5 oktober 2016, och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) har tidigare sagt att en samtyckeslag kommer att presenteras ”före jul”.

Advokatsamfund har uttryckt skepsis mot en samtyckeslag, där ordförande Anne Ramberg varnat för ”politisk populism” och sagt att lagen inte kommer leda till fällande domar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förslaget om samtyckeslag

Mer i ämnet