Förr i tiden fanns inget bäst före datum som det gör idag på alla matvaror. Datummärkningen är en av orsakerna till att så mycket slängs idag.
Varje dag slängs bröd, potatis, sallad och mängder av annat i butikernas containers, just för att datumet passerats. Matsvinnet i butikerna har ökat år från år och är idag uppe i över 125.000 ton.
Tomater, paprika och bananer
Det som kasseras allra mest är tomater, därefter kommer paprika och sedan bananer. I en affären som rapport besökt har man byggt en specialhylla för just bananer där dom ligger i ett slags hängmatta.
– Vi får inte lika mycket tryckskador på dem så vi behöver därför inte längre slänga lika många bananer, säger Mats Johansson, butikschef.
Mer än halveras
Ingrid Strid leder ett forskningsprojekt på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala kring just matsvinnet från butiker och enligt henne skulle avfallet kunna minskas med ungefär 60 procent.
– Genom att minska svinnet i slutet på livsmedelskedjan så spar man väldigt mycket miljöresurer, säger hon.
Enligt Ingrid Strid har oftast livsmedelshallarna för stora lager för att det ska se mycket ut på hyllorna.
– Man är mer benägen att köpa mer om det ser mycket ut. Det är som på jobbet där ingen vill ta den sista tårtbiten, man vill bara ta för sig om det finns mycket.
Prissänkas eller skänkas
Istället för att slänga mat borde mer skänkas till behövande och fler varor som är på väg att gå ut borde prissänkas, menar Ingrid Strid.
– Jag tror att butikerna inte vill tappa kunder som köper till fullpris.
För då tjänar butikerna mer?
– Ja, då tjänar de ju mer.
Det kasseras till exempel stora mängder färsk köttfärs. Många köper förpackningar som de sen lägger in i frysen. Istället borde butikerna sälja mer färdigfryst köttfärs anser Ingrid Strid.
Även stora mängder färdiggrillad kyckling kasseras. Kycklingen borde istället frysas in och märkas om som ”fryst färdiggrillad”, men det är inte tillåtet i dag.
Potatis i påsar har också datummärkning och slängs när det gått ut oavsett hur potatisen ser ut inne i påsen.
– När det gäller lösviktspotatisen så kan butiken välja att plocka bort just de dåliga, de behöver inte ta alla på grund av ett visst datum.
Slängs det mer färdiga påsar med potatis jämfört med lösa potatisar?
– Ja, procentuellt sett.
Då borde alltså all potatis egentligen säljas i lös vikt?
– Ja, det skulle kunna vara en slutsats, säger Ingrid Strid.