En person står vid ett podium under en presskonferens, iklädd en lila kappa och en mörk tröja. Det finns en mikrofon framför personen, och en mörk bakgrund med grafiska inslag syns bakom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringens utredare föreslår ett statligt auktionssystem för att få till fler havsbaserade vindkraftsparker. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) tog emot utredningen. Foto: Regeringskansliet

Så ska Sverige få till fler havsbaserade vindkraftsparker

Uppdaterad
Publicerad

Ny vindkraft till havs ska byggas genom att staten pekar ut var, föreslår en utredning som nu överlämnas till regeringen.

– Ska vi skapa bättre förutsättningar för att ställa om så måste vi modernisera våra system. Det gäller inte minst det som rör tillståndsprocesser, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari (L) på en pressträff.

Vindkraft till havs pekas ofta ut som den största potentialen för mer svensk elproduktion. De närmaste 20 åren uppskattas elbehovet fördubblas.

Regeringens utredare Magnus Hermansson föreslår att staten får en tydligare roll när vindkraft till havs ska byggas.

– Ska vi skapa bättre förutsättningar för att ställa om så måste vi modernisera våra system. Det gäller inte minst det som rör tillståndsprocesser, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari (L) på en pressträff där utredningen presenteras.

Vill se statligt auktionssystem

I dag är det i Sverige i det närmaste fritt fram att ansöka om tillstånd var som helst – projekt som sedan kan få nej.

Utredningen föreslår därför ett statligt auktionssystem som skapar bättre och tydligare spelregler. Detta föreslås träda i kraft 1 juli 2026 och syftar till att göra spelreglerna klarare.

Vindkraftsföretaget som vinner auktionen får ensamrätt. Försvaret, kommunen eller andra intressenter kan inte senare i processen säga nej. Det går också smidigare att samordna med elnätsutbyggnaden. Det löser till stora delar planeringsproblemet och risken för att det i slutändan blir ett nej, är utredarens tanke.

Regler för befintliga projekt

Problemet är hur alla projekt som redan kommit igång ska hanteras. Utredningen föreslår därför även vissa regler för de befintliga projekten. I stort går detta ut på att de ska prövas parallellt med de gamla reglerna. Annars uppstår ett vakuum där inget kommer att byggas på många år, menar man.

I november fattade regeringen beslut om att säga nej till 13 havsbaserade vindkraftsparker i Östersjön. Anledningen var att Försvarsmakten menat att byggena skulle göra det svårare att försvara Sverige.

Branschorganisationen Svensk Vindenergi menar att utredningen inte underlättar byggandet av havsbaserad vindkraft, som till exempel samexistens med Försvarsmakten. Man saknar också riskdelning med staten eller någon form av prissäkring som föreslås för kärnkraften.

Det behövs en politisk vilja, annars kommer inget att hända, enligt Lina Kinning, på Svensk Vindenergi.

”Därför är det viktigt att politiken agerar handlingskraftigt och tydligt visar vad man vill med den havsbaserade vindkraften”, säger hon i en skriftlig kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.