Mer forskning om trångboddhetens effekter

Publicerad

Trångboddheten ökar och Sverige har betydligt fler som är trångbodda än grannländerna. Det kan vara en orsak till att fler har dött med covid-19 i Sverige, än i de övriga nordiska länderna, enligt Folkhälsomyndigheten. Flera forskare ska nu studera trångboddhetens effekter. 

I Sverige är 15,6 procent av befolkningen trångbodda. Samma siffra i Norge är 6,1 procent, i Finland 7,7 procent och i Danmark 10 procent. Det visar Eurostats statistik för år 2019. 

Enligt Folkhälsomyndigheten kan detta vara en möjlig faktor till varför Sverige har fler covid-relaterade dödsfall än grannländerna.

Coronapandemin

– När det gäller allvarliga fall, så finns det en hel del som talar för att en av många faktorer som skiljer oss länder åt, är den här faktorn, säger Anders Tegnell, Statsepidemiolog.  

”Tydligt klassmässigt mönster”

Flera rapporter visar att utrikes födda personer är överrepresenterade i antalet människor som avlidit i samband med covid-19. Samtidigt utgör gruppen en stor andel av de som lever i trångboddhet.  

– Om trångboddheten är ojämnt fördelad, får människor olika livschanser, säger Anders Kessling, direktör vid myndigheten Delegationen mot segregation.  

Liknande slutsatser drar Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö universitet. 

– Pandemin har ett tydligt klassmässigt mönster, helt klart, säger han. 

”Vi vet för lite” 

Pandemin har tydliggjort problematiken kring trångboddhet, enligt experter. Men i dagsläget finns det få studier kring dess effekter. Därför vill nu flera forskare studera frågan. 

– Det har blivit alldeles uppenbart att vi vet för lite kring vilka konsekvenser det här har. Så det har triggat igång en rad aktiviteter, säger Tapio Salonen.  

För ett få ett mer jämlikt samhälle, är det nödvändigt att analysera pandemins effekter mot olika grupper, anser Myndigheten Delegationen mot Segregation. 

– Om vi tar till oss den kunskapen då kan vi också minska riskerna, säger Anders Kessling. 

Fakta:

Eurostat är den delen av Europeiska kommissionen som har i uppgift att sammanställa och redovisa statistik gällande medlemsstaterna.  

Om ett hushåll inte uppfyller samtliga punkter definieras hemmet som trångbott:  

Enskilt rum till varje par i hushållet.  

Enskilt rum till varje ensamstående person över 18 år. 

Delat eller enskilt rum per två barn av samma kön i åldrarna 12-17 år.  

Enskilt rum till varje barn av olika kön i åldrarna 12-17 år. 

Delat eller enskilt rum per två barn under 12 år.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet