Studien är enligt Livsmedelsverket den första i sitt slag som har gjorts i Sverige, bygger på en internationell modell och utgår från de nordiska näringsrekommendationerna.
Enligt Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket och en av medförfattarna till studien är resultatet tydligt: mer frukt och grönt räddar liv.
– Det är ju känt sedan tidigare att vi äter för lite frukt och grönt i Sverige och vi skulle förebygga mycket, framför allt när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar, om vi ökar intaget, säger hon.
Framför allt är det män som bör se upp då de äter betydligt mindre grönsaker och frukt än kvinnor.
Irene Mattisson lyfter också ”fullkornseffekten” – även ett ökat intag av fullkornsprodukter skulle nämligen ha stora hälsovinster.
– Att äta mer mat från växtriket och mindre från djurriket är också miljömässigt mer hållbart och helt nödvändigt för vår planets framtid.
”Det betyder mycket för hälsan”
Irene Mattisson påminner om att studien handlar om näringsämnen, därför är inte köttrådet utvärderat i just den här studien.
– Men det är bra att dra ner på köttkonsumtionen och äta mer frukt och grönt.
Hur ska ni få folk att lyssna på de här råden?
– Jag tror att det handlar om att det ska vara lätt att äta rätt. Utbudet måste vara sådant att man lätt hittar bra livsmedel och det här är en utmaning för livsmedelsindustrin. Man kan ju också spekulera i att det behövs ekonomiska styrmedel som gör att vi får billigare frukt och grönt.
– Jag tror också att skolmåltider och andra offentliga måltider har jättestor betydelse när det gäller att få in bra matvanor. Maten måste vara god.
Skatter och subventioner en väg
Ekonomiska styrmedel, då syftar du på exempelvis skatter?
– Ja, skatter och subventioner så att man får billigare frukt och grönt och dyrare livsmedel som inte är bra att äta. Politikerna måste vakna, den här studien borde vara en väckarklocka.