Forskare om utsläppen: Troligen försvinnande liten mängd

Uppdaterad
Publicerad

De enorma mängderna metangas som läcker från gasledningarna Nord Stream 1 och 2 får Östersjön att bubbla – och utsläppen har väckt oro både för havsmiljön och för klimatutsläpp. Men havsmiljön kommer troligtvis inte ta så stor skada, enligt Östersjöforskare som SVT Nyheter pratat med.

Samtidigt har gasflödet börjat minska, enligt Kustbevakningen.

Extrema koncentrationer av metan har uppmätts i luften efter Nord Stream-läckorna. Enligt norska forskare har ett stort metanmoln dragit in över Sverige.

Forskarna Christian Stranne, Christoph Humborg och Volker Brüchert vid Stockholms universitet har alla undersökt metangasläckor i Östersjön. Enligt dem är mängden metangas som når atmosfären sannolikt försvinnande liten sett till det globala utsläppet.

Sabotage mot Nord Stream

”Extremt lokalt utsläpp”

De har försökt beräkna vilken omfattning läckan faktiskt har, men uppger att det är svårt då detaljerna kring utsläppet är ovissa. De är dock överens om att det rör sig om ett extremt lokalt utsläpp.

– De kollegor jag pratar med är ense om att utsläppet kan leda till försurning i Östersjön, men att man kommer att klara förändringen då den äger rum under en så kort period, säger Christoph Humborg, vetenskaplig ledare vid Stockholms universitets Östersjöcentrum.

– Metangas äts upp av mikroorganismer, så när vattnet är djupt, cirka 100 meter, äter de upp det mesta, säger Christian Stranne som är biträdande lektor vid Stockholms universitet.

Gasläcka kan upphöra på söndagen

Det finns än så länge ingen exakt siffra på hur mycket gas som finns kvar i ledningarna och som kan läcka ut i atmosfären. Kustbevakningen uppger att utsläppet har minskat i omfattning. Det skulle kunna upphöra helt under söndagen, enligt Kustbevakningens prognos.

Enligt uppgifter som företaget Nord Stream lämnat till danska Energistyrelsen, ska gasledningarna ha innehållit så mycket som cirka 778 miljoner kubikmeter metangas. Ett utsläpp som är jämförbart med hela Sveriges sammanlagda klimatutsläpp under ett år.

Enligt Volker Brücherts preliminära beräkningar skulle det innebära att det även finns runt 40 000 ton metan i rören, men han framhåller att uppgifterna är osäkra.

– Även om det skulle vara så att det rör sig om hela Sveriges utsläpp över ett år så släpper vi ut förhållandevis lite globalt, säger Brüchert. 

– Men alla utsläpp i atmosfären är så klart fortfarande inte bra.

Vad är atmosfärstryck?

Atmosfärstryck är även känt som barometertryck och hänvisar till ”kraft per ytenhet”, ungefär trycket i en del av luften ovanför ett visst område. Det atmosfäriska trycket är en viktig faktor för jordens väder och klimat. Detta eftersom variationerna i trycket styr planetens vind- och stormmönster.  I relation till detta hör begreppet ”atmosfäriska störningar” till. Till exempel så kan radiovågor påverkas av ett högtryck, vilket framförallt förr kunde skapa problem med signaler för TV.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet