Foto: SVT & EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Meteorologen: Så uppstår de kraftiga översvämningarna

Uppdaterad
Publicerad

Minst 40 människor har mist livet i kraftiga översvämningar i Centraleuropa. Enligt SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt är mängden vatten som nu kommit vad som brukar komma under en hel månad.

– Närliggande floder kan då svämmas över och ställa till det rejält.

Över Centraleuropa ligger ett lågtryck och roterar. Det är detta som orsakat ett kraftigt regn på flera olika platser.

– Senaste dygnet har västra Tyskland, Belgien, Nederländerna, Frankrike och Schweiz fått stora regnmängder. I de svårt drabbade områdena i västra Tyskland har det kommit 100-150 mm regn, mycket av detta föll under kort tid vilket resulterade i översvämningar, säger meteorolog Marcus Sjöstedt.

”Lokal variation svårbedömd”

När det kommer regn i stora mängder så kan det bli svårt för brunnar och dagvattenledningar att ta hand om vattnet och det riskerar då att bli översvämningar. Just överraskningsmomentet försvårar situationen.

– Det kan ibland vara svårt att prognostisera den här typen av regnoväder. Det är ofta stora lokala variationer i var det regnar och då också svårbedömt var det kraftigaste regnet ska slå till. De mängder som fallit är vad dessa områden normalt sett ser under en hel månad, berättar Marcus Sjöstedt.

Lågtrycket kommer närmsta dagarna att röra sig åt sydost. Det kan fortsätta komma stora regnmängder, men det ser just nu lugnare ut. Dock så kan vi ser mer av översvämningar likt denna framöver.

– I en varmare värld ökar också risken för kraftiga regn. En varmare atmosfär kan hålla mer vatten så det finns mer att ge då skurarna slår till, säger Marcus Sjöstedt.

Drabbade Sverige 2014

Kraftiga regn likt det som slagit till i Centraleuropa är vanligare nere på kontinenten än i de norra delarna av Europa, även om större vattenmängder har drabbat Sverige.

– Ett exempel är det skyfall som Malmö drabbades av 31 augusti 2014. Då kom det mycket regn på kort tid, ca 100 mm eller kanske ännu mer. Det resulterade i översvämningar på flera platser, källare vattenfylldes och bilar körde fast i vattenmassorna, säger Marcus Sjöstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.