Paraply som skydd mot hällregnet på tvären. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Meteorologen: Hösten på ingång – men ovanligt varmt i veckan

Uppdaterad
Publicerad

Veckan kommer på många håll att bjuda på ovanligt varmt väder för september. Men redan nästa vecka sjunker temperaturerna.

– Hösten kommer sprida sig i stora delar av landet, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Höstens ankomst, det vill säga att dygnsmedeltemperaturen ligger under 10 grader, har dröjt på många håll i landet. Än så länge har den meteorologiska hösten bara kommit till norra Norrlands inland och fjälltrakterna. Men till helgen drar ett lågtryck in över landet som gör att hösten kommer att sprida sig.

– På lördag kommer ett lågtryck in västerifrån och efter det strömmar kallare luft in. Nästa vecka får vi mer normala temperaturer för september, säger Deana Bajic.

Ovanligt varmt i veckan

Hittills har temperaturerna på många håll legat över de normala i september, och det ser ut att fortsätta under början av veckan. Enligt Deana Bajic kommer temperaturen ligga runt 10-15 grader på många håll.

– Under tisdagen och onsdagen kan det till och med bli över 20 grader i söder och runt 18 grader längst norrlandskusten. Det brukar inte vara så varmt i september.

Men trots värmen kommer vädret vara ostadigt. Ett lågtryck som drar in under natten till tisdagen kommer tar med sig blåst och stora regnmängder över södra Götaland.

– Det blir varmt, men blåsigt, stora regnmängder och risk för åska på vissa håll, säger Deana Bajic.

Rester av orkanen Dorian

På onsdagen kommer resterna av den tidigare orkanen Dorian dra in över landet med frisk vind och regn, så trots värmen fortsätter vädret vara ostadigt veckan ut. Och till helgen kommer temperaturerna att sjunka, 10-15 grader i stora delar av landet och kallare i fjällen enligt Deana Bajic.

– I nästa vecka kommer vi verkligen känna att hösten är här, det blir svalare i hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.