I höstas visade SVT hur tio offentliga biträden stoppats av Migrationsverket sedan utredningar visat att de var olämpliga.
- Ett biträde hade dömts för grovt bedrägeri.
- Ett annat för tre fall av sexuellt ofredande.
- Ett tredje hade gjort sig skyldig till flera fall av urkundsförfalskning.
Men SVT:s granskning visade också att flera kunnat fortsätta jobba i domstolar – som inte fick kännedom om Migrationsverkets beslut.
– Ur allmänhetens synpunkt ser det inte bra ut, man undrar ju vad myndigheterna håller på med, sa Kirsi Laakso Utvi, chefsrådman vid Förvaltningsrätten i Stockholm.
Riksdagsledamoten Johan Forssell (M) menade att Migrationsverket borde skicka besluten.
– Här finns flera uppenbart olämpliga personer, och då är det viktigt att informationen når fram även till domstolarna.
”Besluten har skickats”
Nu har Migrationsverket svartlistat ytterligare ett offentligt biträde. Och myndighetens rättsavdelning uppger också att man har nya rutiner.
”Besluten har skickats till Domstolsverket sedan mitten av oktober 2018”, skriver man till SVT.
Nyordningen sägs ha kommit till på myndighetens eget initiativ, den ”hade påbörjats innan det uppmärksammades av er.”
Men när SVT kontaktar Domstolsverket så hittar de inte någon försändelse från Migrationsverket. Visserligen har Förvaltningsrätten i Göteborg fått besluten från Migrationsverkets förvaltningsprocessenhet i samma stad, men något centralt utskick till Domstolsverket finns inte.
Under en veckas tid har SVT försökt få svar från Migrationsverket på vad som egentligen gäller. Både pressavdelningen och inblandade tjänstemän har gjort sig oanträffbara. I ett fall uppger en enhetschef att hon gärna pratar men inte kan göra det så länge pressavdelningen inte ger sitt godkännande, vilket hon inte uppfattar att hon fått.
Bekräftar via mejl
Till slut meddelar pressavdelningen via mejl att det visserligen ”funnits en diskussion” om att sprida besluten, men att det aldrig blivit verklighet.
”Den uppgiften du tidigare fått om att vi skulle ha skickat besluten till Domstolsverket, stämmer alltså inte. Inga beslut har skickats. Det beror på att det inte har efterfrågats från någon utanför Migrationsverket, och att det alltså inte getts i uppdrag till någon på myndigheten.”
När SVT frågar om det nu finns någon ambition att upprätta en rutin för att regelmässigt informera domstolarna om besluten blir svaret: ”Nej, inte i nuläget.”
Den senast svartlistade juristen kommer att ha små möjligheter att agera ombud i domstol. Han dömdes i fjol till två års fängelse för våldtäkt.