Bakgrunden till Riksrevisionens granskning är bland annat SVT:s avslöjande 2018 att Migrationsverkets information om olämpliga biträden inte regelmässigt lämnades vidare till migrationsdomstolarna. 2019 påstod Migrationsverket att systemet ändrats – men det visade sig inte vara sant. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brottsdömda kan fortsätta som biträden i asylärenden – informationen når inte domstolarna

Uppdaterad
Publicerad

Personer som har dömts för grova brott eller uteslutits ur Advokatsamfundet kan fortsätta att jobba som biträden i migrationsärenden och få betalt av skattemedel. De gångna åren har det skett vid över 40 tillfällen, visar en ny granskning.

Ett offentligt biträde är en advokat eller jurist som ska hjälpa den asylsökande att tillvarata sina intressen i lägen då de riskerar en av- eller utvisning. Det är statens ansvar att endast lämpliga biträden förordnas.

Men nu visar en granskning från Riksrevisionen att kontrollen har stora brister. Asylsökande kan tilldelas biträden som saknar tillräcklig juridisk kompetens eller av andra skäl är direkt olämpliga.

SVT Nyheter granskar

Granskningen har bland annat föranletts av avslöjanden i SVT och Sveriges Radio som visat stora luckor i kontrollsystemen, till exempel att Migrationsverket inte regelmässigt informerar migrationsdomstolarna när de upptäckt ett olämpligt biträde. (Se faktaruta.)

Riksrevisionen har nu funnit att luckorna finns kvar.

Stoppades – kunde fortsätta

Till exempel konstaterar man att Migrationsverket 2018 uteslöt fem biträden från sitt system för att de var dömda för grova brott eller hade uteslutits från Advokatsamfundet. Men de personerna har sedan kunnat fortsätta som biträden under 2019–2021 och fått betalt av det offentliga vid över 40 tillfällen.

– Det är mycket problematiskt att biträden som uppenbart är olämpliga fortsätter att förordnas och får betalt av staten. Dessutom är det inte god hushållning med statens medel, säger riksrevisor Helena Lindberg.

Riksrevisionen konstaterar att regelverket är otydligt och att tillämpningen skiljer sig mellan olika aktörer. Man lämnar flera förslag på hur det ska kunna förtydligas och förstärkas, och vill bland annat att myndigheterna ska kunna dela uppgifter med varandra på ett annat sätt än i dag.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

Tidigare granskningarna: Sexbrott, informationsstopp och felaktiga uppgifter

Redan 2018 avslöjade Sveriges Radio att det bland de offentliga biträdena fanns flera brottsdömda personer.

SVT visade samma år att Migrationsverket visserligen stoppat flera olämpliga biträden – däribland ett som dömts för sexbrott – men att upptäckterna stannade på verket och inte regelmässigt skickades vidare till migrationsdomstolarna, där de olämpliga biträdena kunde fortsätta företräda sina klienter.

– Ur allmänhetens synpunkt ser det inte bra ut, man undrar ju vad myndigheterna håller på med, kommenterade chefsrådmannen Kirsi Laakso Utvik.

2019 påstod Migrationsverket att man ändrat systemet och nu skickade informationen vidare – men SVT:s fortsatta granskning visade att det inte stämde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet