Sverige står inför skyhög inflation och stundande lågkonjunktur, konstaterade Konjunkturinstitutet under tisdagen.
När finansminister Mikael damberg presenterade Finansdepartementets senaste prognos för den makroekonomiska utvecklingen och de offentliga finanserna varnade även han för tuffare tider framöver.
Minskad tillväxt
Hög inflation och stigande räntor väntas dämpa tillväxten, enligt Damberg. Regeringen räknar med minskad tillväxt nästkommande år men tror på mer normala nivåer 2024.
För 2023 och 2024 räknar regeringen nu med en BNP-tillväxt på 1,1 respektive 2,1 procent. I aprilprognosen var motsvarande siffror för de åren 1,6 procent per år i tillväxt. För 2025 ligger prognosen på 2,0 procent, mot tidigare 1,7 procent.
KPIF-inflationen 2023 och 2024 beräknas i den nya prognosen stiga till 2,9 procent respektive 2,0, mot 1,8 respektive 2,0 procent i aprilprognosen.
Sämre arbetsmarknad
Arbetsmarknaden är förvisso stark i nuläget men till följd av lägre efterfrågan väntas en dämpad sysselsättningstillväxt från och med andra halvåret 2022, enligt Damberg.
– Arbetslösheten planar ut på en högre nivå än vi bedömde i våras.
Det ekonomiska läget kan bli än värre menar finansministern som samtidigt varnade för en eskalerande pris- och lönespiral.
– Arbetsmarknadens parter kommer behöva ta ett stort ansvar samtidigt som företag kommer att behöva hålla tillbaka sina vinstmarginaler. Annars är risken stor att räntorna höjs ännu mer och vi får en sämre ekonomisk utveckling för alla.
Precis som Konjunkturinstitutet räknar regeringen med att Riksbankens styrränta ska landa på toppnivån 1,50 procent under 2024-2025. Den tidigare prognosen räknade med en topp på 0,75 procent.
Fördelningspolitisk renässans
Skattesänkningar är fel väg att gå framåt, enligt Damberg, som i stället öppnade för ”tillfälliga och träffsäkra åtgärder” mot ekonomiskt svaga grupper för att mildra effekterna av prishöjningar.
– De fattigaste barnfamiljerna har haft en väldigt låg ekonomisk standard. Nu med de högre priserna har de det väldigt tufft.
– Fördelningspolitiken har fått en liten renässans här.