Det finns flera anledningar till att mynten ska bytas ut. En av anledningarna är att mynten innehåller nickel som är allergiframkallande. En annan anledning är vikten på våra nuvarande mynt. Som exempel väger de 1.7 miljarder småmynten 12.000 ton.
De tunga mynten är en påfrestning för miljön. Vikten gör även att många väljer att inte spara sina småmynt i sina plånböcker, utan istället lämnar sina mynt hemma, enligt Susanna Grufman, chef för Riksbankens enhet för kontanthantering.
Nya mynten mindre och lättare
Riksbanken nu hoppas kunna råda bot på problemet. De nya mynten är gjorda av koppar och är både mindre och lättare.
– Det är mycket pengar som cirkulerar. Vi har i en SIFO-enkät frågat allmänheten var de här pengarna finns. Mynten ligger ofta hemma i sparbössor, burkar, väskor och fickor. Många har också en massa mynt i bilen, säger Susanna Grufman chef för Riksbankens enhet för kontanthantering.
Byts ut första oktober
Den svenska enkronan har funnits i olika versioner sen 1875 och varit giltig sen dess. Men den första oktober ska enkronan och femkronan bytas ut helt. Nu uppmanas svenskarna att börja handla upp sina småpengar.
– Vi hoppas att alla kan göra sig av med de här mynten i tid, antingen genom att handla för dem i omgångar eller genom att växla in dem hos sin bank. Det är inte bra att att alla kommer sista veckan. Då blir det ett alldeles för stort tryck på banker och på handlarna, säger Susanna Grufman.
Nya mynten
- I oktober 2015 fick svenska folket nya sedlar: tjugolappen, femtiolappen, tvåhundrakronorssedeln och tusenlappen. Efter det fick svenskarna nio månader på sig att byta ut sina gamla sedlar. Den sista juni 2016 blir den gamla tjugolappen, femtiolappen och tusenlappen ogiltiga.
- 1:a oktober 2016 kommer de nya kopparmynten: femkronan, tvåkronan och enkronan. Det blir även nytt utseende på våra hundralappar och femhundralappar. Den sista juni 2017 blir den gamla enkronan, tvåkronan och femkronan ogiltiga. Även den gamla femhundralappen och hundralappen blir ogiltiga sista juni 2017.