Miljökonferens: Krav på oljestopp

Uppdaterad
Publicerad

Det ska inte göras några nya åtaganden på miljökonferensen Stockholm+50 som pågår den här veckan. Det är dåligt anser miljöaktivister och andra som vill se ett krav på stopp för kol, gas och olja i slutdeklarationen. Men det kommer inte att ske säger miljöministern.

Stockholmskonferensen som hölls av FN 1972 blev startskottet för internationellt samarbete om miljön. Nu uppmärksammas 50-årsdagen med en ny miljökonferens med deltagare från 160 länder. Det hålls högnivåmöten om plast, klimatfinansiering och kemikalier, och det blir en slutdeklaration. Men det ska inte göras nya åtaganden, vilket får hård kritik från klimatrörelsen som vill föra upp ett stopp för alla fossila bränslen på dagordningen.

– Vi behöver internationellt samarbete för att bromsa expansionen av fossila bränslen, och komma på hur vi ska minska på ett snabbt och rättvist sätt. Det måste finnas med på dagordningen på Stockholm +50, säger Tzeporah Berman, ordförande för Fossil fuel non-proliferation treaty, som vill stoppa utvinning av kol, gas och olja helt och som tagit initiativ till att väcka kravet.

Inte på agendan

Men något beslut om ett fossilstopp finns inte på bordet enligt klimat och miljöminister Annika Strandhäll (S).

– Nej, det är inte några nya åtaganden som görs nu, utan att länder ska leva upp till de man redan har gjort. Och i det ligger att minska användningen av fossilt, säger hon.

Men det har varit svårt tidigare, är det inte osannolikt att man nu skulle säga att man ska stoppa fossila bränslen?

– Jag tror inte att man kommer att landa i ett sådant beslut på det här mötet, det är inte själva syftet heller.

Måste stoppa ökning

Tzeporah Berman menar att det inte går att klara Parismålen eller andra miljömål utan att adressera ett fossilstopp.

– För det är det största hotet mot hälsa, hållbarhet, biologisk mångfald och klimatet, säger hon.

Men är det inte bättre att skynda på det som redan har beslutats?

– Jo men vi kan inte leverera på vad vi redan lovat om vi inte hejdar ökningen av fossila bränslen, säger hon.

”Greenwashing-festival”

Kravet på att helt fasa ut fossila bränslen har även framförts på de digitala förmöten som hållits och får stöd av parlamentariker, klimatforskare som Johan Rockström, ursprungsbefolkningar och globala miljöaktivister.

– Om jag ska vara ärlig så är Stockholm+50 bara ytterligare en grönmålningsfestival. Det går faktiskt bakåt och det finns inget att fira. FN:s klimatpanel säger att vi måste börja fasa ut det fossila, säger Ina-Maria Shikongo, klimataktivist från Namibia på plats i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet